Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които регламентира изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове.

Депутатите решиха, че бъдещите пенсионери ще могат да получат пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата, която са натрупали.

Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от три милиона осигурени в частни фирми и фондове.

Още по темата
Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Предвижда се пожизнената пенсия да не е по-малко от 15 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст от ДОО.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

От БСП разкритикуваха поправките. Според Румен Гечев въпросът е пенсионните дружествата като погинат печалба как тя ще бъде разпределена.

Освен това по думите му, Комисията за финансов надзор твърди, че не са защитени интересите на бъдещите пенсионери, а само тези на фондовете.

Според него промените не трябва да се приемат, а да се доработи законопроектът като се разберат МС и Комисията за финансов надзор.

Хасан Адемов от ДПС посочи по време на дебата, че намерен е крехък баланс между защитата на интересите на хората и на пенсионните фондове, но всеки закон може да бъде подобрен.

Социалният министър Даниела Сачева припомни, че от 2017 г. се готви този законопроект и в него са участвали всички институции, които имат отношение към въпроса.

Според нея е постигнат баланс и компромис между всички участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase