Снимка: Pixabay

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР.

Още по темата

Реалистично е да се очаква в следващите три години страната ни да предприеме всички необходими стъпки, за постигане на институционална готовност за влизане в еврозоната. В двете години, които страната трябва да престои в „чакалнята на еврозоната“ ще бъде наблюдавана внимателно за изпълнение на редица критерии.
Проф. Дуранкев прогнозира, че е можем да очакваме през 2025 година страните членки на еврозоната да вземат окончателното решение за влизане на България в еврозоната.

За да не бъде забавен този процес, приоритет за следващото Народно събрание и правителство ще трябва да бъде приемането на Национален план за въвеждане на еврото и детайлно разписване на дейностите от българските властите и бизнеса.

Четири основни критерии със съответните показатели трябва да изпълни страната в следващите две години, за да бъде прието в еврозоната, изтъкна проф. Дуранкев.

Първият е свързан с инфлацията- критерий за ценова стабилност, който изисква да няма висока инфлация в страната. Размерът ѝ се определя по математическа формула и не може да надвишава с повече 1,5% пункта, размера на инфлацията в трите държави от ЕС с най- добри показатели за инфлация.

Вторият показател, на който държат всички страни, е стабилни  и устойчиви публични финанси, което изключва наличие на прекомерни дългове. България удовлетворява този показател през последните няколко години.
Третият показател – стабилни валутни курсове. В продължение на две години не трябва страната да има сериозни отклонения в централния курс на лева, този критерий вероятно ще го изпълним;

Четвъртият индикатор е дългосрочни лихвени проценти- това означава, че дългосрочния основен лихвен процент на България не трябва да е по-висок от 2 % пункта на трите най-добри страни в областта на ценовата стабилнос.
По отношение предстоящите избори според проф. Дуранкев е наложително да се въведе гласуване по пощата и електронно гласуване. В XXIвек е срамно българският парламент да не може да организира изборен процес, гарантиращ сигурност и прозрачност и на вота на гражданите.

Според него процентът на гласуващите на предстоящите избори ще бъде нисък, защото няма убедителни политически стоки, а има и страх хората да гласуват машинно.

„Това, което новият парламент и правителство трябва да знаят, че оставането им на власт е под условие и че може да бъдат сменени много лесно, ако направят крачка встрани от това, което обществото изисква. Особено през последните години и най-вече през 2020 година се наблюдава тенденция, че българите имат изострени очаквания за промяна на статуквото, за по-висока култура на отношенията управляващи- общество“, каза той.

Проф. Дуранкев е категоричен, че наложеният политически продукт на цинизъм в годините на прехода трябва да слезе от сцената, а на преходът е крайно време да се сложи точка.

Коментари Напиши коментар

25

Щирлиц

преди 1 година

До Христо ХристовАми на власт други няма,освен отрочета на партийни секретари.

24

Илхам мехмед

преди 1 година

Даже 2525г ще е по-добре да заменим лева за еврето.забеавил си буквата да напишеш

23

Желяз каменноff

преди 1 година

Даже 2525г ще е по-добре да заменим ква за еврето.