Доброто не струва скъпо, но много се цени. Особено там, където кризата има сериозно влияние. В районите, определяни за най-бедни в целия ЕС. Как функционира и посреща новите предизвикателства проект "Северозапад", осигуряващ храна и достоен живот на възрастни хора в 12 села? 
 
"Стартирахме с малки дейности - разказаха ни тогава как минават децатa, хвърлят една кутия вафли и една жена кара с нея цяла седмица. Заинатихме се да направим патронаж. Беше интересно да се преборим с недоверието". Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът и учредител на фондация “Северозапад” Яна Рупева. 
 
Първоначалната идея била проектът да се подкрепя от дарители, които помагат и до момента. 
 
"Нашата идея е да работим на принципите на социалната икономика. Търсим хора, които биха припознали нашата кауза", допълни тя.
 
Проектът работи с екип от 8 души и много доброволци. 
 
"Получаваме много професионална помощ, защото не можем да си позволим такава финансово. Броят на индивидуалните и корпоративните дарители е огромен", посочи Яна Рупева. 
 
От създаването си фондацията работи активно с "Александровска болница", медицински екипи преглеждат хора на място, а преминалите хора са много на брой. През 2020 г. предвид пандемията обаче тази практика е била спряна.
 
Фондацията работи в 12 села на място - разнася се храна, пазарува се за възрастните хора. Пандемията обаче е поставила нуждата от услугите по различен начин. 
 
"Недовериетo беше в това, че хората не вярваха как някой ще дойде и ще прави някакви неща за тях, не разбираха къде ни е далаверата", сподели Рупева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase