Кадър: Bulgaria ON AIR, архив

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ COVID-19, ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Повечето нововъзникващи вируси с респираторен характер възникват именно в онзи регион“, каза тя.

Всяко знание ще помогне, за да бъдем подготвени за следващи атаки от света на вирусите, смята вирусологът. „Ще ни подготви как и къде да очакваме следващите прескачания.“

Целогеномното секвениране на вирусите, пълното разчитане на техния геном помага да се работи не само по новооткрити вируси, но и по стари и добре познати вируси, поясни специалистът. С такива методи например е установено, че морбилният вирус е навлязъл в човешката популация преди 25 хиляди години.

Идването на SARS-CoV-2 не изненадва вирусолозите, поне от десет години се говори, че се очаква пандемия, изтъкна доц. Гломб.

Още по темата

„Като човечество твърде надменно помислихме, че познаваме всичко и сме готови за всичко. Природата ни дава знак да се смирим, че има още много, много да учим. Появата на SARS-CoV-2 в човешката популация ни свали малко на земята, за да ни покаже, че много сме научили, но има много повече да учим,“  каза вирусологът.

„Ние открихме вируса на 8 март, но със сигурност той е навлязъл в България по-рано. Вирусът е бил в циркулация в България и преди 8 март“, коментира доц. Гломб по повод открития нов пациент 0 в Италия.

Екстремната ситуация, в която новият вирус ни постави, помогна българските лаборатории да „дръпнат“ много напред технологично, отбеляза още вирусологът.

Разработването на антивирусни средства е много високо препятствие, защото вирусите бързо мутират, бързо развиват резистентност, както и защото вирусите „много интимно живеят в клетката гостоприемник", посочи още Любомира Николаева-Гломб.

„Антивирусната терапия е изправена пред ситуацията да унищожи врага, който е навлязъл вътре в къщата, но така да го унищожи, че къщата все пак да остане здрава. Това е много трудно постижимо,“ каза още тя.


 

Коментари Напиши коментар

25

Bili

преди 1 месец

точно така Годжи - лабораторията си има име: Fort Detrick, USA

24

Годжи

преди 1 месец

Не природата,а лаборатория ни го даде тоя вирус

23

Не е така

преди 1 месец

Всичко това го знаем много добре просто не правим нищо, от алчност сме пренебрегнали основни практики на преввнция. А това е много по-лошо от незнанието.
Човечеството е обречено за съжаление...