Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имало е достатъчно време ваксините в Сандански да бъдат преразпределени и върнати в РЗИ - Благоевград. Това е показала проверката на здравното министерство по скандалния случай с ваксинирани общински съветници.

24 души са имунизираните, които не са включени в първа фаза на имунизацията и съответно не са имали право на това.

Още по темата
Сред тях са четирима общински съветници, служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план, не е осъществил достатъчно координация, каза Ангелов. Лечебното заведение е общинско, затова министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него, но иначе директорът би бил освободен, стана ясно от думите му. Министърът ще обсъди ситуацията с ръководството на РЗИ-Благоевград, за да се подобри организацията на процеса.

От днес Ангелов започва обиколка на РЗИ-тата, за да се запознае на място с начина, по който се провежда ваксинирането. Днес министърът ще бъде във Велико Търново.

Министърът съобщи, че утре ще издаде заповедта кои практически занимания в училище може да се извършват присъствено. Плановите операции също започват да се извършват, а за постъпване в болница ще се изисква отрицателен антигенен тест, който ще е безплатен и ще се извършва на място.

Здравните власти са готови със сертификат с QR код, който ще се издава за ваксинацията и ще бъде част от пациентското досие. От две седмици с "Информационно обслужване" се работи по дигитален сертификат, който да служи при поискване и да се представя с телефон.

Около 21% са учителите, които към момента са пожелали да се ваксинират. От понеделник започват и техните ваксинации, като първа и втора фаза ще вървят паралелно.

Учители ще бъдат имунизирани само в области, в които е минала първа фаза и има ваксини.

Политиците да престанат да експлоатират и политизират темата за изборите в условия на пандемия, призова здравният министър.

Според него тезата, че няма достатъчно ваксини за българските граждани, категорично не е вярна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase