Как ще се развият отношенията между България и Република Северна Македония и какво да очакват двете страни след визитата на специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски у нас. Коментар по темата в ефира на БНР направи водещата на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова.

Тя е сред журналистите, които следят от години случващото се в Европа и на Балканите. В интервюто си за предаването "Нещо повече" журналистката на Bulgaria ON AIR заяви, че това е второто посещение на Бучковски у нас за кратък период от време.

"Ако има такива регулярни срещи, може би комуникацията между Скопие и София ще придобие един по-рутинен вид и ако има двустранен интерес, доста от въпросите биха били придвижени напред. Всичко зависи от това дали планът за действие от 2017 година между двете страни ще бъде изпълняван в разумни темпове", заяви Милена Милотинова.

Относно мнението на някои анализатори, че двустранните разговори са битка за история, а не диалог за решаване на конкретни проблеми между София и Скопие, водещата на "Брюксел 1" заяви, че българската държава е права да отстоява историческата истина.

"ЕС държи на добросъседството, а София не може да остави без отговори нито насаждането на негативизъм към България в обществото в Северна Македония, нито трябва да се примирява с неистините в македонската история в учебниците по история, с които се възпитават младите поколения".

Водещата припомни, че всяка промяната на съдържанието на учебниците е бавен процес, но в Скопие го бавили още повече.

"Дори за договорените от историците от двете страни промени, като това за цар Самуил и българското царство със столица Охрид, се прави опит да се променят", обясни едно от емблематичните лица на Bulgaria ON AIR.

По думите на Милена Милотинова решението за общата история е в историческите извори и документи, които не трябва да се променят.

Интервюто на Милена Милотинова може да чуете ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase