Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За драстичен ръст на регистрираните безработни през първата работна седмица на Новата година, съобщи БНР като се позова на данни от НСИ.

От четвърти до 10 януари записалите се в бюрата по труда са 15 700 души, а започналите работа са през същия период са пет пъти по-малко - едва 3300 души.

За сравнение в седмицата между 28 декември и трети януари новите безработни са 1600 души, толкова са и устроените на работа чрез бюрата по труда.

Специализираното наблюдение на пазара на труда заради пандемията се извършва от 3 февруари 2020 година насам. За това време новорегистрираните безработни в цялата страна са малко под 397 000 души, а постъпилите на работа 240 хиляди.

За седмицата 4-10 януари най-много са новите безработни в област Пловдив - малко над хиляда души, следвани от Варна и Благоевград, съответно с 960 и 882 новорегистрирани.
 

Коментари Напиши коментар

26

Чебурашка

преди 1 ден

В интерес на истината драстичен ръст имаше по времето на управлението на Орешарски. Тогава, въпреки, че нямаше пандемия, която да затваря цели отрасли безработните бяха 456 000 души. Докато сега, при втората вълна на пандемията безработните са под 397 000 души.

25

а

преди 1 ден

Работа има много, но благодарение на алчността, цялото производство се премести в най-неподходящата държава-Китай. Обучиха ги, дадоха им ноу-хау и машини и сега не могат да върнат нищо назад, САЩ, Европа, Русия, даже японците всички се прецакани. Сега безработицата ще се вдига, докато засегне всички и ще изчезнат някой професии, други ще се появят. Ние сме си оставили най-рисковите сектори за гръбнак на икономиката-далавери, туризъм, барчета, сергии, услуги като заварки с Аргон или манекюр.

24

Анонимен

преди 1 ден

A, няма страшно. Бат Тиква каза, че икономиката ни е 6, няма инфлация и България е отличникът на Европа. Я да ги махате тия платени статии, не ви е срам, да петните името на вожда. Освен това, той дава пари на пенсионерите и безработните, от спестяванията на родителите си, не от нашите данъци. Да не си помислите, че нещо...