Снимка: архив, БГНЕС

България се справя изненадващо добре с управлението на COVID кризата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев /2012 до 2017 г./.

Той обясни, че в разговор с директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е обсъдил над 200 държави и двамата са били на мнение, че България успешно се справя със ситуацията на фона на глобалната криза.

По думите му има и неща, които могат да се подобрят. Той даде пример, че хората имат ниско доверие в институциите, а за да има промяна, трябва да има върховенство на закона, не на интересите.

„Трябва да си дадем сметка, че българската здравна система остана нереформирана и сега виждаме резултатите от това. Колко министри се смениха? Но все още тази система не е тази, която, ние като граждани, искаме да имаме“, каза Плевнелиев.

Според него чрез въвеждането на електронна здравна карта административната тежест в системата ще се облекчи и резултатите ще се подобрят. Плевнелиев даде оценка „много добър“ на кабинета за справянето с кризата.

Още по темата

Относно предстоящите парламентарни избори Плевнелиев прогнозира, че ни очаква година на тежко политическо противопоставяне. „Бурята, която предстои, ще бъде многопластова и на много фронтове, но тя ще реши всичко. Например, дали България ще влезе в еврозоната. Това е геополитика с много тежка драма, която е пред нас, дали Радев ще има втори мандат или Борисов няма да има нов мандат. Ще видим тежък сблъсък между популистите и демократите у нас“, добави той.

Плевнелиев отново отправи критики към наследника си на „Дондуков“ 2. Според него започналите тази седмица консултации са закъснели: „Четири години Румен Радев не си отвори вратите на президентската институция за никой и за нищо, освен за жестоко политическо противопоставяне, което той избра още от ден първи. Радев в момента е в много тежка ситуация. Не му отива да каже нещо, а след това да се отметне. Когато посочи датата 28 март, не е той човекът, който постави под съмнение тази дата, а шефът на Стратегическия му съвет“, каза Плевнелиев.

По думите му датата на парламентарните избори трябва да бъде насрочена след широки консултации с политическите сили. Според него през април би било най-подходящо да се проведе вотът.

 

Коментари Напиши коментар

189

Зозо

преди 10 месеца

заслужени храчки върху американския пудел. Някой хора за пари без колебание лазят и лижат. Не заслужават да се наричат хора.

188

Анонимен

преди 10 месеца

оценка от роско банев...на когото баце биеше чембери по главата

187

Анонимен

преди 10 месеца

Защо не отличен дрънка глупусти само.