Снимка: БГНЕС

Родителските кооперативи са една по-различна форма на детска грижа спрямо държавните, частните детски градини и друг вид заведения, които предлагат подобни услуги. Разликата е, че при нас грижата, организацията и администрацията са изцяло в ръцете на родителите. Това коментира Мария Трифонова, председател на Асоциацията на родителските кооперативи, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

"Обхватът на родителските кооперативи е много по-малък - максимум 10 деца участват в една такава инциатива. Ние сме много по-сплотени, задружни и комуникацията е много по-интезивна поради спецификата на самата ни дейност, което беше така и преди кризата", обясни тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

Мария Трифонова поясни, че родителските кооперативите са с нетърговска цел, като не се преследва печалба, а се само се делят разходите.

"Инциативата функционира на принципа взаимопомощ", уточни председателят на Асоциацията на родителските кооперативи.

"Пандемията от коронавируса имаше отражение и върху нашата инициатива. Но точно в тези трудни моменти, аз - като родител, чието дете е в кооператив, съм щастлива, защото инциативата представлява един жив организъм - когато един елемент не функционира правилно, това е в ущърб за всички", каза още тя.

По думите на госта моделът на функциоране на родителската инциатива е компактен, като родителите не са единствените, които отделят от времето си за грижа на децата, но се използват услугите и на учители.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase