Снимка: Президентство

Местната власт декларира пълна готовност за реална подготовка за парламентарните избори, след като президентът обяви датата.

Но вече имаме подготвителен процес, който сме започнали, уточни Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново, днес по време на консултациите при президента Румен Радев.

Още по темата
Панов посочи, че кметовете имат добра комуникация помежду си. Вече са започнали оглед на помещенията на самите секции. Имат и анализ за добрите практики в другите държави, където са се провели избори през изминалата година.

На нас за първи път ни се налага да провеждаме избори по време на пандемия и мнението на всеки кмет е, че трябва да запазим най-вече здравето на хората, коментира той. Панов отбеляза, че вече са водени разговори с Министерството на здравеопазването и с министъра на здравеопазването за изготвянето на здравния протокол, като са представени и идеи какво да влезе в него.

Подготвили сме индикативна хронограма, ако изборите са на 28 март, каза още председателят на НСОРБ. Той уточни, че според нея например кметовете имат готовност на 5 февруари да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на съответната община, следващият срок е 10 февруари - за местата за обявяване на избирателните секции, а на 15 февруари общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци и ги публикува на интернет страницата и т.н.

Кметът на Троян Донка Михайлова коментира, че тревогата идва от тези моменти от изборния процес, които налагат струпване на много хора. Такъв е моментът, в който се получават изборните протоколи и смятаме, че тук нещата могат да бъдат регулирани, така че да няма особен риск, отбеляза тя. Тревожи ни и моментът, в който ще става предаването на изборните резултати, в последните избори имаше доста неприятни прецеденти в това отношение, припомни Михайлова. Тревожи ни и това, което предстои да се случи в големите секции, където се струпват много хора, каза още кметът на Троян, цитирана от БТА.

Тя обаче подчерта, че най-сериозната тревога е свързана с това на всички болни и под карантина да бъде осигурена възможност за право на глас. Според нея гласуването в болниците може да се случва по познатия модел. Михайлова отбеляза като проблем набирането на членове на комисиите. Според нея има сложност и с изборния процес при карантинираните - здрави с отрицателeн PCR тест и карантинираните болни. Вероятно лесният отговор е подвижни секции, но отново трябва да бъдат намерени хора, които да посещават домовете, коментира тя. Според нея не са необходими промени в Изборния кодекс, но трябват ясни правила от здравното министерство и ЦИК, които да гарантират здравето на избирателите и на членовете на комисиите.

Иво Димов, кмет на Димитровград, отбеляза, че редица европейски страни са провели избори в такава пандемична обстановка. Българските местни власти са достатъчно подготвени, за да се справят с това предизвикателство, при ясно очертани правила и регламенти, каза той. Даваме си сметка, че, заедно с другите инстуции, ние също носим отговорност всеки български гражданин да упражни правото си на глас и да бъде защитен, но съм убеден, че ще се справим, заяви Димов. Добрата подготовка зависи от времето, с което ще разполагаме, моят апел е датата на парламентарните избори да бъде определена в оптимални разумни срокове, за да можем да започнем активна подготовка, каза той.

Хасан Азис, кмет на Кърджали, отбеляза, че отговорните институции за провеждане на изборния процес не са само общините. На нас ни е необходима процедура или здравен протокол от МЗ, респективно от ЦИК, със санитарно-хигиенни минимални изисквания на помещенията на секционните избирателни комисии, посочи той, като подчерта, че изборното помещение е най-рисковата точка.

Според него е необходима и процедура или здравен протокол за минималните изисквания при приемането и предаването на изборните материали. Най-големият риск ще бъде за членовете на секционните избирателни комисии, те ще обслужват от десетки до хиляди избиратели, което предполага специални изисквания, коментира той. Неговото мнение е, че може да се направи график по рискови групи, с което ще се минимизира опасността.

От организацията, мотивацията и ресурсната обезпеченост на общините зависи дали хората ще получат достатъчна убеденост, че тяхното право на глас и тяхното здраве ще бъдат защитени на предстоящите избори,  заяви държавният глава.

По думите му стимулирането на гражданското участие в изборите в условията на пандемия, за да има легитимен парламент и устойчиво правителство, е от ключово значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase