Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът не може "да отмени" изборите. Той има право да определи измежду няколко дати. Това каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Думите й са по повод коментара на премиера Бойко Борисов вчера за срещите на президента Румен Радев с представители на здравните власти и здравни експерти.

Още по темата
Имам чувството, че се готвим за президентски, а не за парламентарни избори, каза още тя.

На първата консултация при държавния глава вчера министър Костадин Ангелов според Киселова е бил като "отличник, който не си е написал домашното, когато отива на изпит", а здравните експерти говорели "общи приказки, които по принцип знаем".

Киселова обърна внимание върху липсващата информация как ще се приложат противоепидемичните мерки в етапите от изборния процес след насрочването на изборите. Тя посочи събирането на подписи за регистрация на партии, коалиции, проявите от предизборната кампания, разнасянето на материалите в предизборния ден, как ще са оборудвани членовете на секционните комисии, как бихме гласували машинно, как ще се организира гласуването в лечебните заведения и как ще гласуват карантинираните.

Юристът очерта два варианта - първи, при който провеждаме изборите за Народно събрание, запазвайки сегашната заболеваемост, и втори - с по-висока заболеваемост.

Относно удължаването на срока на личните документи Наталия Киселова заяви, че също има неясноти, защото по сегашните правила хората с документи с изтекъл срок не биха могли да гласуват. Тя обаче призова "да не правим резки движения с промени в Изборния кодекс".

28 март не е подходяща дата заради смяна на времето и климатичните особености, смята Киселова. Според нея датата на вота трябва да бъде преди Великден и Гергьовден, "защото тогава не можете да спрете хората да се събират".

Президентът Румен Радев би трябвало още миналата година да направи консултации коя да бъде датата за парламентарните избори и всичко да бъде съобразено със законовите срокове. Това коментира Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в Нов български университет.

"Сега, когато вече е казал "А", трябва да или да кара азбуката докрай, или да обяснява защо е прибързал, взел си е рязко въздух или нещо от този род, за да изглежда като лапсус едва ли не това, което е направил. Това има значение, за да намали щетата върху себе си, а такава безспорно ще има", посочи още Стефанов.

По думите на Стефанов ситуацията от вчерашните консултации на държавния глава със здравните власти относно провеждането на изборния процес в пандемия е "пореден епизод на надиграване между политици с амбиции и учени с реален поглед върху пандемият".

По думите му никой не знае как ще се развие пандемията и ако те трябва да му посочат варианти, те трябва да са поне три – положителен, умерено негативен и ужасно негативен. Това обаче според Стефанов не помага на президента.

"Затова по-скоро той трябва да избере датата на изборите, и съгласно хода на пандемията и необходимостите към този хипотетичен момент  нещата да бъдат наредени", поясни експертът.

Какво биха спечели политическите партии, които биха влезли в следващия парламент от дата, различна от 28 март, която до момента е посочил държавният глава, не е ясно, смята още преподавателят по политически науки.

Освен това според него избирателната активност не предполага някакви свръхизненади. Според Любомир Стефанов най-подходяща дата за изборите е средата на април - партиите да имат достатъчно време, за да комуникират посланията си.

"Да, справянето с пандемията ще бъде основната тема в тази кампания, но ще трябва да се заговори и за други теми, защото все пак пандемията започва да остава в миналото, това не може да бъде решаващият аргумент по време на кампанията", посочи специалистът.

По думите му кампанията не може да остане и само онлайн, което не е лошо, защото така ще се повиши изборната активност. Според последните проучвания тя се очертава ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase