Великобритания официално излезе от Европейския съюз, а с това се променят и правилата за влизане на Острова, както и тези за търговията. Промени ще има и за българските граждани.

Българите ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания само за престой до 6 месеца. А тези със статут на уседналост - ще могат да влизат в страната само с лична карта за пет години.

Още по темата
От октомври 2021 г. гражданите ще пътуват до страната само с паспорт. На Острова живеят над 200 000 българи. Сред тях е и Нели Канарева, която обаче е подготвена за промените.

"Oдобрени сме. За нас нищо няма да се промени след Brexit. Животът ще си продължи. Ще си работим и живеем както досега", сподели Нели пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От Външното ни министерство поясняват, че само влезлите в страната до 31 декември 2020-а година ще имат възможност да кандидатстват за статут за уседналост.

Желаещите български студенти да учат на Острова са много. Промени има и за тях. Тези, които ще учат там след лятото, ще трябва да плащат такси в пълен размер и няма да имат достъп до заеми, отпускани от държавата. А от днес пратките от България вече трябва да бъдат придружени от митнически декларации.

Час след полунощ българско време Обединеното кралство напусна Европейския съюз след 48-годишни отношения. Изтече и т.нар. "преходен период" за Brexit и влезе в сила търговското споразумение за отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз.

"Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase