Снимка: архив, БГНЕС

Общ преглед

Наблюдава се трайна тенденция за увеличен брой на излекувани от COVID-19 спрямо новозаразените, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, каза той.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, посочи министър Ангелов.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, каза още здравният министър.

„Оптимистичната тенденция е налице, както за заболелите, така и за починалите. Промяна на мерките ще има, когато тази тенденция е устойчива“, потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

"Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев.

Натискът върху болниците е намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Отчитаме успех в първите дни на ваксинацията, със заявка за успешна реализация и на процеса за напред“, отбеляза той.

В началото на брифинга здравният министър представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията – 82-годишната Ценка Досева.

„Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя“, каза тя.

Поводът е, че тази година беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. „Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице“, заяви проф. Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „Системата е готова да превключи във всеки един момент. Но продължителното обучение в електронна среда създава трудности, които не можем преодолеем“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар