Снимка: Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са свързани с употребата на алкохол. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева, която присъства на традиционния курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата, който село Забърдо и Областна администрация Смолян организират за 16-а поредна година.

По време на събитието стана ясно, че употребата на алкохол е и едно от най-опасните нарушения на пътя, което води до тежки последствия за водача, дори да не е предизвикал инцидент. Както е известно шофирането, със съдържание на алкохол в кръвта от над 1,2 промила, не е административно нарушение, а вече се води престъпление и извършителят му бива подвеждан под наказателна отговорност.

Още по темата
"В световен план половината от всички инциденти с едно превозно средство с фатален край са свързани с употребата на алкохол“, каза още Тотева. Тя подчерта, че няма безопасно количество, когато ни предстои да пътуваме. Употребата на алкохол води до нарушаване на възприятията ни, кара ни да сме по-безотговорни на пътя и да поемаме рискове, които в друга ситуация не бихме поели и в крайна сметка - да грешим повече", отбеляза експертът.

"Затова се обръщаме към хората с призив да се веселят на празниците, но да не сядат зад волана, ако са употребили алкохол", подчерта тя.

От Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" акцентираха и на умората като фактор за предизвикване на ПТП.

"Изследвания показват, че водач, който не е спал 24 часа, има поведение сходно с водач със съдържание 0,10 промила в кръвта", обясни Росен Рапчев, експерт в Агенцията. По думите му такъв шофьор не само допуска повече грешки, но може да заспи на волана, с което да причини удар с друго МСП или да излезе от пътя и да самокатострофира.

Важността от поставяне на обезопасителен колан от всички пътници в автомобила и опасностите за водачите при мокро време също бяха сред темите, с които се целеше да се засили вниманието на участниците в движението.

"Статистиката за последните 10 години показва една тежка тенденция – средно по 500 ПТП с пострадали хора възникват всяка година у нас през месец декември. Това са хиляди хора, които не само не са имали Коледни и Новогодишни празници, но и последствията от инцидентите са променили живота на тях и семействата им", подчерта заместник-председателят на ДАБДП и призова хората да бъдат по-внимателни, по-отговорни и съсредоточени, когато шофират.

"На пътя животът е с предимство и няма нищо по-важно от това. Нека не го забравяме“, каза още тя.

За да бъдат спазени противоепидемиологичните мерки на днешния курбан храната бе приготвена в пакети, които бяха раздавани на водачите пътуващи по направлението Смолян – Пловдив. Заедно с тях те получиха и информационна брошура подготвена от ДАБДП за ефектите от употребата на алкохол и наркотични вещества с едно основно послание: Няма безопасно количество алкохол, когато сме зад волана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase