Снимка: Dnes.bg, архив

Пенсиите в размер до 650 лв. няма да бъдат запорирани от 1 януари 2021 г. Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 610 на 650 лева, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Съгласно установеното в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, тоест от пенсиите под този размер не могат да се правят удръжки. Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането им, също се определят в зависимост от размера на минималната работна заплата за страната. Посочените ограничения не се прилагат за задължения за издръжка.

Пенсионерите, попадащи в тази група, ще получат пенсиите си след 7.01.2021 г. в зависимост от начина на изплащането им - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка, ако се изплащат чрез банка/доставчик на платежни услуги.

Изплащането на пенсиите за месец януари 2021 г. е в определения съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж времеви период - ще започне на 7 януари (четвъртък) и ще приключи на 20 януари (сряда).

 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

даньо, а тия дето крадат още от 1944 г какво ще ги правиш? ще ги награждаваш ли, или отново ще ги сложиш да управляват?!

6

Анонимен

преди 1 година

Ей сега ще видите къде са парите от втория пенсионен стълб, и как по-точно директорите вземат по 42 000 лева заплати на месец! Как се правят тиймбилдинги за по 30000 лева на вечер! Как се вземат комисионни от брокери! Как се харчат пари под масата за прехвърляне на партиди!И накрая, пари няма, няма да има и т.н.Който е успял да се прехвърли в НОИ добре, който не е да го свърши, докато не са забранили и това!

5

данчо

преди 1 година

Първото което трябва да се направи е затвор за Бойко Тиквара и конфискация на чекмеджета,сметки,имоти и т.н.България трябва да се прочисти от към главата.Тоест да се започне с тиквата.Това е.