Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, съобщиха от здравното министерство.

Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като вече има и изготвен график за ваксинирането на първите медици.

Още по темата
Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Очаква се неговото ваксиниране да се случи в 10 часа утре в УМБАЛ "Света Анна".

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В 10.01 часа пък ще започне ваксинирането на част от личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) срещу SARS-CoV-2.

Първият ваксиниран в лечебното заведение ще бъде генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. След него, личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.

В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.

Също в 10 часа сутринта ще стартират ваксинациите в Пловдив и Бургас.

В града под тепетата първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата.

От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация.

Същевременно този следобед ваксините пристигнаха и във Варна, откъдето ще бъдат разпределени и в други градове в Североизточната част на страната.
 

Коментари Напиши коментар

189

епидемия а

преди 2 месеца

НА такова перчене вяра нямам не се знае какво му слагат и е много пошло и тъпо от страна на здравния министър

188

Питам

преди 2 месеца

До Анонимен 175 На теб само кражби и пари са ти в главата. Социалист ли си ?

187

Я па я..!

преди 2 месеца

По коя телевизия ще бъде предаването на живо ?