Цялата обредност на Бъдни вечер е посветена на дома и надеждите за сплотено семейство и берекет.

Забравили за тежката година и нейните изпитания, жителите на село Балканци се подготвят за Бъдни вечер. Мъжете са отсекли бъдника - пън от дъбово дърво, който е един от символите на празника в тази част на страната.

"Той трябва да бъде от дъбово дърво, да гори цяла нощ, след това ние трябва да свършим подготовката за ястията, които трябва да бъдат нечетен брой, както знаем – седем, девет, единадесет, символизиращи дните на седмицата или майката, колкото носи младенеца - девет месеца", разказва председателят на НЧ "Надежда 1928" Даринка Бонкова.

Трапезата на Бъдни вечер задължително се прекадява. А през целия ден чевръстите домакини приготвят нечетен брой постни ястия.

"Питката, която има отгоре кръстче, тя се разчупва от най-стария стопанин и я вдига високо, за да бъдат високи житните класове. Тя се прави содена, постна питка, слага се паричка и като седнем всички да вечеряме, децата са най-щастливи, когато я разчупим - да се падне паричката", споделя Бонкова.

На трапезата се слагат ошав, орехи, сарми, боб. Тиквеникът правят по местна рецепта от точени кори и сладко.

"В тиквата се слагат орехи, сладко може да се сложи, стафиди, канела, и най- важното - да се подслади със захар", казва Илиянка Стойчева.

Първото парче от питката се слага пред иконата на Света Богородица.

"Всички тези трапези и обичаи за мен са символ на едно сплотяване на семейството, на един берекет занапред и за щастливо семейство", споделя Даринка.

А празничната трапеза не минава без коледарски песни и благословии.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

7

Makedon

преди 1 година

Ami taka e na selo ..... ubavo e

6

Додо

преди 1 година

До Киро ХАми нема как, мохамеданите са аут за Коледа и корпоративния комплекс от глобалистки медии не може да пише и да дава за тях по темата, затова пък, за да покажат колко много обичат стипулатите на Новия Световен Ред и в този дух мразят собствената си култура и традиции, всички наши медии на глобалистка хранилка отразяват примерно как католиците се подготвят за празника. Цял ден това даваха по Нова и бТв.

5

Само питам

преди 1 година

Че останаха ли хора в Балканци?