Снимка: Pixabay
При препиване аспиринът и кафето не помагат. За да се освободим по-бързо разградните продукти на алкохола от тялото, трябва да приемаме голямо количество течности. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за Агенция "Фокус". 
 
"Обикновено поносимостта към алкохол е индивидуална. Жените по принцип имат по-ниска възможност за разграждане на алкохолната субстанция от мъжете. Ето защо се внимава и в количествата. Можем да отворим прозорците, за да има чист въздух и да излезем навън на разходка, ако това е възможно. По-добрият вариант за изтрезняване е консумацията на витамини и минерали от плодове и зеленчуци. Народната медицина доказа, че евентуално омлет, шкембе чорба отново действат изтрезняващо", обясни тя.
 
Диетологът подчерта още, че прекомерното преяждане може да предизвика гастрит, язва, обостряне на колити, стомашно-чревни проблеми, диаричен синдром, възпаление на жлъчни пътища и на самата тъкан на черния дроб.
 
"Най-голямата храносмилателна система е панкреасът. Поставен в условия на свръх работа, за да се справи с мазнини, въглехидрати, белтъци от животински продукти и алкохолни напитки, тази жлеза трябва да произведе много повече панкреасен сок от обикновено, и рискът от възпаление е голям. Панкреатит означава обилно изливане на панкреасен сок, който започва да саморазгражда собственатаси тъкан и болката е непоносима. За да не допускаме тези неща, трябва да се поема интелигентно количество храна", допълни проф. Байкова.
 

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 3 месеца

До анонимен 7
Другото е така, но за кафето не съм съгласен. Зависи от кръвното, обикновено при махмурлук е високо и кафето прекрасно може да те довърши! Изстрадано е :)

31

Съветникът

преди 3 месеца

От незапомнени времена има само едно сигурно средство при препиване и нищо друго.А това е режимът ,,две спанета и две сранета''.Правиш го,и си като нов.Нищо друго.

30

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен

Стела наистина е чудесна бира, но ще ти споделя (на 6 уши) една, от която останах още по-очарован.
Наливна Weihenstephan!
Опитай, и наздраве!
Чакам отзиви...
:)