Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди броени дни личните лекари започнаха да издават електронни рецепти. Към момента едва 5 аптечни мрежи разполагат с подобна система, но в близките седмици се очаква техният брой да се увеличи.

При посещение на аптеката, пациентът трябва да даде 12-цифрен код и ЕГН, или само ЕГН и дата на издаване, а фармацевтите получават достъп до информацията за изписаните лекарства от личния лекар.

От днес влиза в сила и още една промяна. Антигенните тестове за установяване на коронавирус се приравняват с PCR изследването. Тази нова практика ще даде ясна статистика за това каква част от хората наистина боледуват у нас, категорични са лекари.

"В началото беше трудно, от вчера вече не срещаме затруднения с издаването на електронни рецепти. Все още е в сила вариантът пациентът да отиде в аптеката, в която е закупил лекарството предишния месец и да може да го получи без рецепта в хартиен или електронен вариант. Нямаме проблеми и с електронното издаване на талони за PCR тестове", каза общопрактикуващият лекар д-р Захаринка Гочева в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Според нея процесът бива затруднен заради факта, че все още малко аптеки работят с електронните рецепти. Засега системата не позволява издаване на направление за антигенен тест, но личните лекари смятат, че този проблем ще бъде разрешен до една седмица.

"Като цяло електронният процес улеснява работата ни и нашите пациенти. Не е необходимо да се разхождат с рецептурни книжки, които много често се губят, допускат се допълнителни грешки при разписването им. Когато информацията е в системата на аптеката, тя е по-точна", категорична е Гочева.

Съдейки по своята практика Гочева твърди, че има твърде много хора, които си правят сами антигенни тестове или закупуват тест за домашно ползване: "Поне 2-3 повече са заболелите от коронавирус, официалната статистика не е реална", предупреждава тя.

"Ако лечението на болен от коронавирус се води от лекар, независимо дали е в домашни условия, не е толкова страшно. Опасността идва, когато се самоназначават антибиотици и лекарства. Самолечението крие много рискове, особено при влошаване на състоянието и невъзможност да се прецени какво лечение е нужно, тъй като при коронавируса има затишие, при което пациентът може да няма кашлица и температура, а силно потене, отпадналост или задух и той все пак да има пневмония. Лекарят трябва да прецени дали е нужно постъпване в болница, назначаване на изследвания или тестове", категорична е Гочева.

Според нея вирусът протича изключително леко при децата, дори много по-леко от грип тип A и тип B.

"Те наистина боледуват по-рядко, но се заразяват и в най-ранна детска възраст и пренасят инфекцията. Най-вече болестта идва от тийнейджърите вкъщи. В последно време имам и много млади пациенти с тежко протичане на коронавируса", каза тя в ефира на предаването.

Пандемията поставя и други изпитания пред лекари и пациенти.

"След началото на пандемията всеки трети човек се оплаква от цялостно неразположение, стрес, отпадналост, а всеки втори, прекарал коронавирусна инфекция, се оплаква от задух, нарушена концентрация. Има твърде много хора с пост-коронен синдром. Тези симптоми се проявяват при всички възрасти", обясни още д-р Гочева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase