Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам. Това заяви пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, коментира още той и припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август месец тази година.

Още по темата

Д-р Брънзалов обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно от къде да се вземе пробата.

Той добави, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата.

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

"PCR тестовете са златният стандарт. Когато, дори при отрицателен антигенен тест, пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симтоми, те са с положителни тестове", каза председателят на БЛС.

Той каза, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват паиентите в кабинетитите си, тъй като в техните кабинети се преглеждат и здрави хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase