Снимка: архив, БГНЕС

Осемдесет години от рождението на незабравимия изпълнител и композитор Емил Димитров отбелязват в родния му град Плевен. Ръководството на Общината поднесе цветя пред паметника на именития плевенчанин.

Всеки ден от градския часовник на Общината звучат песни на Емил Димитров три пъти на ден - в 9 часа „Ако си дал“, в 12 „Моя страна, моя България“ и в 18.00 - „Песен за Плевен“.

В Регионалния исторически музей пазят лични вещи и отличия на любимия съгражданин.

Какви са те обясни Анелия Първанова пред БНР. „Златен Орфей“, през 1974 г. получава тази награда. Друга награда, която имаме, е Лавров венец от Френската академия на изкуствата, по време на своя престой, благодарение на своя принос е включен и участва в Съюза на френските композитори, също така имаме указ с орден и значка „Стара Планина“ I-ва степен, които са му връчени през 2000 г. по повод на неговия 60-годишен юбилей“.

И днес много плевенчани ще поднесат цветя пред паметника на певеца. Автор на скулптурата е Константин Симеонов-Костика, който приживе я определи като „творбата на живота си“.
 

Коментари Напиши коментар

9

Роза

преди 1 година

Няма да имаме вече такъв певец и композитор като Емил Димитров.Неговия глас беше специфичен,а емоцията която носеше неговото пеене-неповторима!Беше твърде чувствителна душа и за съжаление-нещастен в личния си живот.Но той остави светла диря след себе си и името му дълго ще се помни.Ненапразно казват ,че човек не умира , докато има хора ,които да го помнят и обичат!

8

Анонимен

преди 1 година

ВЕЛИКАН

7

АНТИ

преди 1 година

Добър певец,голЕм гей !