Снимка: БГНЕС

Ще има зимен сезон, но ще бъде различен от досегашните и с безпрецедентни мерки.  Ако успеем да догоним 30 % резервационен вариант, ще сме доволни. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред NOVA. С новата заповед на министъра на здравеопазването се даде възможност в хотелите да се извършва изхранване при капацитет на заведенията до 50%, като то ще бъде лимитирано до 22 часа. Партита и подобни мероприятия, които биха рискували здравето и живота на гостите, няма да бъдат допускани, уточни министърът и допълни, че още от утре стартират проверки в големите зимни курорти и спа центрове.

Вицепремиерът обясни, че готовността на курортите е добра. Още през октомври, с моя заповед бяха издадени указания, с които се въведоха единни мерки по отношение на бранша и спазването на противоепидемичните правила. Във всички места за хранене, развлечение и настаняване, както и в ски зоните, мерките са разписани много ясно и конкретно, включително и дигитално. Тази информираност е много важна за мен, защото всички туристи трябва да са запознати, че нашите курорти са безопасни, каза тя.

Министърът разясни, че в хотелите могат да работят спа центровете, басейни, а ресторантите функционират само за гости на хотела. По думите ѝ вече има посещаемост в курортите. Разчитаме на вътрешния туризъм, така както беше и през летния сезон. От близките балкански страни резервации са добри, но не може да кажем, че ще имаме значителен ръст, тъй като спадът е над 70 %.

По време на разговора вицепремиерът каза още, че политиката на правителството към момента е границите да останат отворени и само в крайни случаи да се прилага PCR тест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase