Снимка: Pixabay
Всеки втори комплект коледни лампички на пазара е с дефект и крие риск за потребителите. Това показва проверка на експертите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От средата на ноември те извършват проверки за опасна празнична украса, предаде Нова ТВ.
 
Преди дни баща и 9-годишният му син остават в болница именно заради неизправни светлини. Късо съединение подпалва коледната им елха, а оттам – и половината им апартамент.
 
Емил Йорданов работи в магазин за коледна украса и пиротехника от 12 години. Това се оказва много полезно при избора на светлини за елхата в дома му.
 
"Моят личен съвет е да избирате големи, лицензирани търговци – такива, които могат да ви предложат гаранция. Не се спирайте на уличните", призова Емил.
 
Не всички обаче са толкова предпазливи по време на предколедното пазаруване. Затова още през ноември експертите започват да извършват проверки за опасни коледни украси.
Още по темата
 
"До момента са проверени над 200 електрически гирлянди. Над 100 продукта вече са спрени", коментира Галя Бояджиева от Агенцията за метрологичен и технически надзор. 
 
Проверяващите смятат, че и самите потребители трябва да станат по-бдителни. Водени от празничната еуфория и заслепени от коледните лампички, не трябва да забравяме съветите на експертите. Един от тях е да прочетем инструкциите.
 
Съветите за това как да предотвратим евентуален инцидент у дома са прости.
 
"Както човек не оставя печката и ютията да работят - моят съвет е и лампичките да се изключват през нощта", призова собственикът на магазин за пиротехника Тодор Попов.
 
Проверките по магазините ще продължат до Коледа. При неизправни светлини, глобата за търговците, хванати в нарушение, е от 250 до 1 000 лв.

Коментари Напиши коментар

13

komitataей

преди 4 месеца

четете етикитетите съветват шаманите-ами кой прави вноса и кой е на входа -то храните няма кой да гледа лампички ще с е занимават -далаверата си върви

12

Умберто Тоци

преди 4 месеца

До Анонимен 11

Чуваш ли гласове ?!
1/3 не те е "бил тока" от гирляндите.

11

Анонимен

преди 4 месеца

Дефектни коледни лампички пробутват и в големите немски вериги за търговия на дребно и едро. Гирлянди от 200-300лв - 1/3 не светват. Бият ток. Ако им ги върнеш - приемат ги, но не са достатъчно качествени за да ги продават изобщо.