Снимка: Pixabey

УНИЦЕФ започна благородна кампания в помощ на невербалните деца. Те често са извън училище или не могат да участват пълноценно в учебния процес. Затова са необходими помощни средства за допълваща и алтернативна комуникация.

Осемгодишният Павлин е по-голямото дете в семейство от Плевен.

"Той е нашето слънчице. При него последиците са от процеса на раждането – тогава имаше мозъчен кръвоизлив, заради задушаване. Правим рехабилитация отдавна. На шест месечна възраст има епикриза – епилепсия и детска церебрална парализа“, споделя майката на Павлин пред БНР.

Когато тръгва в Центъра за специална образователна подкрепа "Петко Рачев Славейков", Десислава признава, че като майка се е страхувала.

"Там не съм при него и имах доста предубеждения. Но сега съм очарована и благодарна на всички, в училището всички му помагат, приемат го, успокояват го, когато се налага – толерантни са", казва Десислава.

В Центъра за първи път ползват и специалната технология за контрол с поглед, сега имат и вкъщи.

"Животът ни се промени, откакто ползва специалния комуникатор – това е специален софтуер и така успявам всичко да разбера, каквото иска да ни каже чрез тези символи. А не всички хора са информирани за тази технология. Затова тези технологии трябва да се включат в списъка за подпомагане на Минстерството на труда и социалната политика, за да имат достъп повече хора, тъй като не всеки може да си го позволи", казва майката.

"Продължаваме напред с много любов", казва още Десислава, която в навечерието на празниците пожелава на всички "здраве, само здраве". "Все още у нас има стигма към хората с увреждания... а тези деца всичко разбират. Всяко едно дете те научава да обичаш", завършва майката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase