Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите също се обявиха против разхлабването на мерките след 21 декември.

Според председателя на БЛС Иван Маджаров, ако това се случи, здравната система ще бъде силно ударена след Нова година.

Той обясни, че на срещата при премиера Бойко Борисов днес се е стигнало до споразумение да има представител на извънболничанта помощ в Националния оперативен щаб, като представителят на БЛС ще настоява там да не се облекчават мерките преди празниците, защото не се наблюдава намаляване на броя на заболелите в болничните заведение, както и в интензивните.

Още по темата

„Българските лекари се обръщаме към цялото общество, нека да стиснем още малко зъби, тази Коледа ще сме в по-тесен кръг, така бяхме и по Великден, но нека да не виждаме повече линейки с пациенти, които се задушават и няма къде да бъдат приети“, призова Маджаров.

Според него не бива да се рискува да се стига до ситуация, при която лекарите трябва да решават кого да спасяват.

Председателят на БЛС не се ангажира със становище кога би трябвало да паднат ограниченията.

Шефът на НЗОК Петко Салчев също смята, че не трябва да се разхлабват мерките след 21 декември.

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че властите ще  положат всички усилия да управляват кризата с разум.

„Обещавам, че няма да се ръководим от емоции при вземането на решенията“, каза той.

На брифинга в МЗ стана ясно още, че от 1 ноември със задна дата и професионалистите по здравни грижи да получат допълнително пари.

Решението е те да са по 360 лева месечно.

“Като тези мерки + обявените досега за подпомагане на лекарите в ДКЦ-тата и общопрактикуващите лекари ще получат своята устойчивост и през следващата година", обясни шефът на БЛС.

Той допълни, че лекарите подкрепят антигенните тестове да се приравнят към PCR, защото е от изключително значение за идентифицирането и изолирането на болните.

Коментари Напиши коментар

219

До 230

преди 2 месеца

Ами спрете да работите на три места и ще си починете -- не сте пък вие най нужните в държавата , всяка професия е важна ! Няма ненужни професии не сте вие най-- учените и най--знаещите ....

218

Ако частната болница

преди 2 месеца

Е наистина частна ще фалира за два дена.....в Бг те са нещо като хитреци използващи умишлено направени пропуски в законодателството специално за тях ! А като споменах Китай имах на предвид ,че за една седмица направиха от нищото болница ,а тук проспаха цяла година още малко....Като не можеш да схванеш логиката на някой коментар не го одумвай и тъпашки тълкувай ,колега писател .

217

Анонимен

преди 2 месеца

/
Искат всички да умрем от глад!
Няма такива/!