Част от исканията на "Грийнпийс", които ще бъдат връчени на кмета на София Йорданка Фандъкова, включват по-ниски данъци, ако домакинството не замърсява въздуха, и помощ за насърчаване на семейство и общности с енергия от възобновяеми източници. Екоактивистите са й подготвили и коледен подарък - преспапие, визуализиращо мръсния въздух над столицата. 
 
Има дни, в които трудно се диша. Нашето послание е, че не трябва да виждаме въздуха, който дишаме. Това каза за Bulgaria ON AIR координаторът на кампанията "Енергийни решения" на "Грийнпийс-България".
 
Все още обаче не е получено официално потвърждение за исканата среща с Фандъкова на 22 декември.
 
"Хората могат да подпишат и петиция за качеството на въздуха, защото сме в такъв момент, в който темата се обсъжда. Политиците са тези, които създават политики - те са в администрациите, за да се допитват до хората. Трябва да се намерят мерки относно качеството на въздуха, които да се усетят още следващата година", обясни събеседникът.
 
Той е на мнение, ако не само печките се подменят, но се мине и към соларни панели, хората биха имали по-голям интерес, тъй като и енергията за подгряване на вода има своето голямо значение.
 
"Като продължаваме да горим какво ли не, резултатите ще се такива, каквито досега", подчерта Балин Балинов.
 
"Надяваме се в следващите 5 г. да имаме енергийни граждани - ползващи покривната си площ със соларни панели. В най-добрия случай ще има и европейско финансиране. Преди месеци в Румъния обявиха подобна програма - защо този опит да не се ползва и у нас. Предлагаме и данъчно облекчение за имоти, които са енергийно ефективни. Програмата за саниране трябва да бъде съчетана с енергийна ефективност", допълни още координаторът на кампанията "Енергийни решения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase