Снимка: Pixabay

"Първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците на училище, след тях веднага трябва да са хората над 65 години", каза пред БНР доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”.

Още по темата

"Ваксината се препоръчва за възраст 40+, т.е. последни трябва да бъдат ваксинирани хората до 40-годишна възраст. Приоритетна група трябва да бъдат възрастните 65+", уточни  тя.

По думите на доц. Велизарова в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19.

"При ваксините, по отношение на безопасността, изискванията са много по-големи отколкото при новите лекарства. Нямаме данни за странични ефекти при имунизиране", коментира още тя.

Според нея ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са свръхмодерни и за технологията им ще бъде присъдена Нобелова награда.

"При едната ваксина отрязъкът от РНК е направен чисто биохимично, т.е. разчетен е кодът и този отрязък е сложен в наночастици. Това, което говорят, че тази РНК ще влезе в нашата ДНК, са абсолютни глупости", обясни доц. Велизарова. В същото време тя изказа съмнение, че политиците, които заявиха желание да се ваксинират пред камерите на медиите, ще получат истинска ваксина.

"Не сме сигурни какво ще има в спринцовката", каза медикът.

Тя изказа очакване най-рано след два месеца ще започне масовата ваксинация в България.

Доц. Светлана Велизарова подчерта, че броят на децата, боледували "малко по-тежко" Covid-19 са пренебрежимо малък, затова не се говори за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

"Нямаме лична дисциплина. Всеки един трябва да е убеден, че дистанцията е тази, която ни пази. Струпването на хора е най-фатално при разпространението на вируса. Това вече е доказано", категорично заяви доц. Велизарова.

 

Коментари Напиши коментар

135

Германец

преди 2 месеца

Не съм лабораторен плъх

134

Н9879

преди 2 месеца

Интересно ми е как ще накарат докторите да се ваксинират !!!
Кога ще свалим маските?

133

Анонимен

преди 2 месеца

Ами омръзна ми от тая дисциплина бе.
А то аз съм на 43, обаче ми се ходи на стриптиз-бар. Ходи ми се да пия с приятели по барове или в мола.
Ходя от 2-3 месеца само на работа и в къщи и това ме натоварва страшно много.
С жена ми почваме да се гледаме по-нервно.
Живее ми се много.