Общ преглед
Екоактивисти се събраха на протест в Триъгълника на властта с искане за забрана на фермите за норки заради COVID-19.

Според тях фермите са рискови за човешкото здраве.

Протестиращите поискаха пълна прозрачност по отношение на контрола, мерките, резултатите и ефективността от всички действия на държавните органи, извършвани във фермите за норки във връзка с предотвратяване риска от разпространение на COVID-19 от тези ферми.

Те настояват още държавата да гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникване на огнища и нови мутации на вируса SARS-CoV-2 във ферми за норки.

Освен това се обявиха против създаването на нови ферми за норки на територията на страната.

Подобни протести има не само у нас.

Датското правителство дори нареди унищожението на норките заради страхове, че мутация на коронавируса, засечена в тези животни, може да възпрепятства усилията по създаването на ваксина.
Тази заповед после беше оттеглена, след като правителството трябваше да признае, че няма юридически основания за нея.

По този повод пред Bloomberg TV Bulgaria Кнуд Вест, собственик на ферма за норки в Дания, коментира, че това е недопустимо.

„Мисля, че след година ще се обърнем назад и ще кажем: „Как можахте да направите подобно глупаво нещо в Дания?“ След 56 години като фермер, произвеждащ от най-висококачествените кожи от норки в света, това беше нещо нечувано“, посочи той.

„6 – 7 хиляди души загубиха препитанието си с едно щракване с пръст. Подобно нещо никога преди не се е случвало в Дания. Разбира се, беше ни обещана пълна компенсация за всичко това, но досега  не сме получили нищо. Първо, ако си избиеш норките достатъчно бързо, ни обещаха този коронавирусна компенсационна сума, която е около 4-5 долара. Но още не сме получили нищо.Законът, който ще  позволи изплащането на компенсациите ни, все още не функционира. Това още веднъж показва колко панически е реагирало правителството в тази ситуация. Засега се намираме във вакуум, в който не знаем нищо. Защото не знаем как ще бъдем компенсирани. Как въобще ще продължим напред. Всички онези неща, които фермери и изплащащи институции трябва да отчитат. Дали ще получим пари, че да рестартираме фермерството след 1 година? Нищо не знаем. Звучи налудничаво, но е вярно“, каза Кнуд Вест.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

ЛИПСВАТ МИ МНОГО ТИЯ ДЕТО КРЕЩЯХА- НЕ СИ ДАВАМЕ ДЕЦАТА, И ТВЪРДЯХА, ЧЕ НОРВЕЖЦИТЕ ЧАКАТ НА ГРАНИЦАТА, ЗА ДА НИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА, Е ТЕ ТОВА СИ БЕШЕ ОГРОМНА ШИЗОФРЕНИЯ.

16

дедовият ми

преди 2 години

Аз така и не разбрах за какво протестират с маски, за чист въздух или да се умъртвят норките?

15

vlady

преди 2 години

Крайно време е прославеното ТПО Рудина сегашното ЗО Кремиковци да възвърне славата си - псевдозелените трябва да бъдат настанени в бараките и да работят на близката кариера, евентуално да се възстанови уранодобива и да работят там по 15-16 часа с минимална храна, без медицинска помощ и жесток бой за нарушение на дисциплината и/или ниски трудови резултати.