Снимка: БГНЕС

"Много често се питаме как стана така, че толкова бързо се появиха ваксини срещу коронавируса. Работя повече от 20 години в тази сфера и ми е ясно колко е дълъг пътят, който една ваксина изминава. Трябва да се разясни, че настоящите ваксини, за които чакаме разрешение, са нови варианти на такива, които са разработени много отдавна. Варианти на вируса имаше преди 10 години  - SARS и MERS. България остана настрани от тях". Това обясни в ефира на Нова ТВ д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб и държавен експерт в МЗ.
 
Тя обясни, че на всяка ваксина се прави мониторинг. Според експерта новият вариант е изключително иновативен и няма как да предизвика заболяване.

Още по темата

"Ще дам пример с ваксината за хепатит Б. Тя е задължителна за бебетата и е рекомбинанта. Досега никой не се е заразил от заболяването. Трябва да вярваме малко повече в науката", поясни д-р Филипова.
 
Тя обясни и, че повечето ваксини имат по 2 дози, за да има и траен иминутет. "Винаги има шанс през това време да се заразите, но дори това да стане, не би трябвало да има проблем", твърди експертът.
 
Д-р Радосвета Филипова сподели, че смята да се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва. "Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", заключи тя.

Коментари Напиши коментар

18

Ева

преди 1 година

До АнонименЧеи двете си приличали ...РНКвируси

17

Анонимен

преди 1 година

Никой не мре от ковид.

16

Простите да мрат

преди 1 година

Като лекар,съм убеден в хилядократното предимство да се ваксинирам и ще го направя с първата достъпна ваксина,но нямам сили да агитирам анти-ваксъри да правят като мен!В повечето случаи това са гладкомозъчни плоскоземци и не подлежат на убеждаване- дори когато те или техни близки умират от covid.Има нещо гнило и организирано в това форумите да бъкат от "анти-ваксъри" с основно образование - Фигурантът ги е организирал. Даде личен пример, да не се ваксинират!