Снимка: МО

Общ преглед
Договор за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение за Силите за специални операции беше подписан в Министерството на отбраната днес.

"С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора с българската фирма "Самел-90" АД.

Договорът е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата, съобщиха от МО.

"Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън", подчерта още Каракачанов.

По думите му нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме, посочи още министърът.

"В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта изпълнителният директор на "Самел - 90" АД Петър Георгиев.

Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, заяви, че за първи път има подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо значение за оперативните способности на Специалните сили.

По думите му договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са договорени най-добрите възможни условия. 

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар