Снимка: БГНЕС

Деца и внуци пребиват жестоко и тормозят психологически родителите си, а те крият от срам. Дори да позвънят за помощ на тел. 112, после категорично отказват да подават жалби срещу тях. Мотивът винаги е един и същ: "Дете ми е, не мога".

Това разкриха пред "Телеграф" криминалисти, които работят по случаи на домашно насилие. По думите им това е най-новата тенденция по време на втората вълна от COVID-19, която затвори в домовете им хиляди семейства.

"Мъжете, които пребиват жените си, а посягат и в нередки случаи на децата, са еднакъв брой. Те не се променят и не зависят от епидемията от коронавирус. Но сега, особено през ноември, когато хората останаха повечето у дома, има все повече случаи на деца и внуци, които посягат на родните си майки, бащи, баби и дядовци", допълниха полицаите.

От МВР отчетоха, че сега - през втората вълна на смъртоносния вирус, има по-малко случаи на домашно насилие в сравнение с първата, която беше от март до май. Тогава сигналите през тел. 112 са били 4875, а заповедите за защита - 556. Данните обаче абсолютно не кореспондират с истинското положение, тъй като жертвите категорично не искат никой да знае за болката им и мълчат. 80% от тях не подават жалби, а по закон, за да се издаде заповед за защита, трябва първо да се оплачат в полицията.

"За ноември имаме 12 нови сигнала и 4 молби за защита. През октомври бяха 9 и 4 молби. За сравнение през септември са 11 сигнала и 4 молби, а през август - след отпускане на първите мерки - 22 сигнала и 8 молби", каза за Женя Петрова от асоциация "Деметра", която оказва помощ на жертви на насилие.

Тя разказа за ужасяващ случай на брутална агресия от син към майка му - инвалид, разиграл се в пика на втората ковид вълна. Мъжът бил безработен и нямал никакви доходи. Майка му пък взимала храна от социалния патронаж и скромни помощи. Синът редовно я биел и тормозел, за да й вземе яденето. Последният път - само преди няколко седмици, обаче прекалил с юмруците. Възрастната баба била вкарана в болница с няколко сериозни травми. След изписването дъщеря й разбрала какво се случва и я прибрала у дома да се грижи за нея. "Повечето родители и най-вече майките, дори да започнат полицейско или съдебно производство срещу децата си, после се отказват. Притесняват се дали синът или дъщерята ще живее на улицата и в крайна сметка отново ги приемат обратно. Тормозът и побоите обаче също се връщат", отбеляза Петрова.

Не са малко и случаите, при които внуци обират и изнасят всичко ценно от домовете на своите баби и дядовци и го продават. Ако възрастните хора се дърпат и правят забележки, ги пребиват. В разгара на втората вълна на пандемията в Пазарджишко има два такива случая. Единият е в с. Ивайло. Там внук наркоман буквално оголил дома на баба си, рязал и различни метални предмети, за да ги продаде за скрап. Когато отчаяната пенсионерка подала сигнал на тел. 112, а полицаите отишли на място, заварили скелето на асмата разрязано и подготвено за изнасяне. Бабата обаче се разплакала и не подала сигнал, за да не арестуват внука. При втория случай от с. Сарая по същия начин внук, но комарджия, обирал регулярно дома на дядо си, а после го биел, ако не си даде и пенсията. Там сигнал също не е пускан.

Само преди четири дни в София се разигра един от най-бруталните случаи на домашно насилие в хода на втория частичен локдаун, споделиха полицаи. Съпруг от провинцията довел жена си на лекар в ортопедията в Горна баня. Точно пред болницата обаче се изнервил по незначителен повод и буквално помлял жената. Тя успяла да се отскубне и със сетни сили се скрила в близката бензиностанция на. Позвънила на тел. 112 и поискала помощ. Незабавно полицаи от 6-о РПУ реагирали, но минути по-късно жертвата се обадила отново.

"Размислих. Няма да подавам жалба. Тръгваме си обратно към къщи", казала през сълзи тя и затворила телефона. Седмица преди нея пък млада жена обаче се престрашила и подала сигнал в полицията. Споделила, че мъжът, с когото живеела на семейни начала, години наред я биел редовно. При последния ужас я блъскал с юмруци в лицето. Тормозът бил ежедневие, но мислела, че няма да оживее, ако още един път й се случи, и се изнесла. По подобен начин реагирала и друга жена, която била плашена с убийство пред двете й деца от насилника съпруг. Полицаи коментираха, че най-често извергите употребяват алкохол, наркотици или имат друга зависимост.

Куриозен случай на домашно насилие, но от жена към мъж, се разиграл точно в пика на втората ковид вълна в Пазарджик. Около полунощ на тел. 112 позвънил притеснен мъжки глас. Човекът извикал полиция да отиде в дома му, където се е развилняла съпругата. "Извиках ви вас да се разправяте с нея, защото ако я набия, после мен ще арестувате и обвините за домашно насилие", ожалил се подпийналият човек. Съпругата му пък се оказала още по-пияна и се държала агресивно към всички. Опитала да ги гони, но в крайна сметка униформените я умилостивили, сдобрили ги и не се стигнало до гонене на мъжа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase