Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус засегна и международните колети в традиционно най-силния им период в годината, показа проверка на "Телеграф".

Тенденцията е към намаляване на броя пратки, както и към сериозни закъснения на изпратените, разказаха служители на "Български пощи" ЕАД. Официално от дружеството отчитат само малко намаление на експедираните колети през ноември 2020 г. спрямо ноември година по-рано. Служители по колетните гишета обаче потвърждават, че изпратените колети са по-малко от обикновено за този сезон. Според тях интересът е много по-малък най-вече за далечните дестинации, до които коледните колети за българските емигранти се пращат през ноември – САЩ, Канада и ЮАР.

По-малкото колети се дължат и на несигурната обстановка с международните пратки на фона на това, че заради пандемията много държави ограничиха трансграничната логистика.

"Непрекъснато се мени „затворено“-“отворено“. Току дойде съобщение, че някоя страна започва да приема колети и ден-два по-късно отново затварят. Ситуацията е динамична и това влияе на изпращачите. Като ги върнем един път, те не следят положението занапред и просто се отказват да изпращат", обясни служител на колетно гише за "Телеграф". Има и много страни, за които колетите са напълно спрени. Три от тях са традиционни дестинации от България и през тази година на служителите на пощите често се налага да разочароват изпращачите с откази - Русия, Австралия и Сингапур. Положението все пак е по-добре от месеците април, май и юни, когато заради спрените полети пощите са отказвали международни препоръчани пратки от всякакъв вид заради невъзможността те да бъдат доставени навреме.

В същото време през ноември се наблюдава увеличение на броя на входящите пратки, съобщиха от "Български пощи". Увеличението идва основно по линия на малки пратки от Китай, основно купувани от гиганта в онлайн продажбите Aliexpress.

През тази година няма промяна в дестинациите на изходящите пратки. Най-много както и в предишни години са колетите за САЩ и Канада - всеки втори колет е за тези две страни. Веднага след това се нареждат Германия, Англия и Испания с равна натовареност. Следват останалите държави от ЕС и Турция.

Лютеница и луканка са задължителните артикули в колета от България до нашенци в чужбина. За това свидетелстват пощенски служители, които по закон са длъжни да проверяват съдържанието на всяка изходяща пратка. Понякога луканката е заменена от сходните бабек, дядо или сушеница. Всичките задължително са фабрично етикетирани и във вакуумна опаковка, тъй като пощите не приемат домашно производство. Често присъства тенекия сирене или вакуумиран кашкавал. Пращат се и добруджански или смилянски боб, сушени чушки и дори и сушени български плодове, както и консерви с родни домати. Локум, лимонови резенки, вафли също се пращат не защото ги няма в чужбина, а защото напомнят на сънародниците ни за България.

Образователната линия е силно застъпена в колета за чужбина. "Които имат внучета, изпращат много буквари и книжки с приказки на български. Има и много учебници, за да се поддържа езикът на малките ни сънародници в чужбина", разказваха от колетно гише. Модерни напоследък за емиграцията ни са и произведенията с етнонишка като носии, китеници, черги, тъкани. Дори и родопски чанове често подрънквали в колетите. Всякаква козметика с розово масло и родна лавандула – от кремове през парфюми, също изпълва кашоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase