Снимка: Bulgaria ON AIR

Треньори настояват да се разреши спортът за деца у нас. Клубове от различни градове са отправили предложенията си към Министерството на здравеопазването, а според граждански организации ограничаването на децата също е несправедливо.

Росен е седмокласник. От точно 7 години се занимава с футбол. Липсват му тренировките.

"За да се развивам, губя форма, искам да се видя с приятелите. Спорът е моето хоби и без него не мога", каза Росен Захарян. Баща му споделя, че ограничаването на децата от спорт възпрепятства тяхното развитие.

"Влияе, разбира се. Той, когато ходи на тренировка, като се прибере вкъщи, си има някакъв режим. Сега той се опитва да тренира самостоятелно вкъщи, но нещата са съвсем различни", казва бащата на Росен - Георги Станчев.

Според Националната мрежа за децата липсата на възможност за децата да тренират оказва неблагоприятен ефект не само върху физическото, но и върху психическото им здраве.

"Спортът увеличава производството на серотонин, вещество, което влияе силно върху настроението и чиято липса може да доведе до депресия и тревожни разтройства. Много специалисти - психолози и психотерапевти, споделят, че в момента има увеличение на тревожните разстройства на децата", обясни Антоанета Баева от Националната мрежа за децата.

Треньори се обединиха около идеята да се разреши спортът за деца в малки групи, особено в случаите, когато тренировките са на открито. Те предлагат различни варианти и гарантират, че могат да следят за спазването на необходимите мерки за безопасност.

"Съвсем спокойно навън, на открито, могат да тренират и по 10-12 деца, съвсем спокойно", смята треньорът Мартин Друмев.

"Може да спортуват в съвсем малки групи, може да не се ползват съблекални, може децата да спортуват индивидуално, защото децата над 14 г. се допускат в басейните. Може да спортуват в присъствието на възрастен придружител", добави още Антоанета Баева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по

Bulgaria ON AIR.

 

Коментари Напиши коментар

9

Бай Тошо

преди 1 месец

най тъпата мярка от всички тъпи мерки до сега. В театъра може ама децата на стадиона не може. Ама нали на лекарската мафия трябва да и е и комфортно

8

eve1

преди 1 месец

Напълно подкрепям.Децата трябва да спортуват.И СЗО го препоръча.

7

Анонимен

преди 1 месец

Така ли ще я караме.
С писма.
Ще нарушаваме мерките, понеже сме писали писма.
Ами тогава ще ви лекуват с писма.
Пускай писмо до болницата, да кажеш, че си болен и ще те лекуват на открито- на стълбите и в коридора.