Снимка: БГНЕС

Отпадане на сделките за закупуване на студен резерв предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени от Валентин Николов от ГЕРБ и група народни представители, които парламентът прие на първо четене. От гласувалите 101 депутати 83 бяха "за", а 18 се въздържаха.

Това ще бъде постигнато чрез сключването на сделки на конкурентен принцип за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги, а именно участие в първично регулиране на честота, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности в съответствие с разпоредбите на европейски регламент.

Промените привеждат закона в съответствие с регламента, като изрично предвиждат, че операторът осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип - след проведен търг.

Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет, посочват вносителите. Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници, предаде БТА.

Част от промените са насочени към продължаване на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, се посочва още в доклада на Комисията по енергетика. Предвижда се производителите с обща инсталирана мощност от 500 киловата до 1 мегават да предлагат електроенергията си на свободния пазар.

Друга промяна е свързана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от 1 януари 2021 година. Целта е стимулиране на производството на зелена енергия, чрез регламентиране на мерки за насърчаване производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Това е във връзка с изпълнението на ангажиментите на България като страна-членка на Европейския съюз, произтичащи от поставената цел за постигане на пълна въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. (т. нар. "Зелена сделка") и в частност за постигане на отредения за страната дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в общото енергийно потребление в страната.

Таско Ерменков от БСП заяви, че групата ще се въздържи от подкрепа. По думите му, докато не бъде решен въпросът с т.нар. американски централи, не може да се говори за либерализация на пазара. Ерменков заяви, че политиката на страната по отношение на студения резерв е небалансирана и непоследователна.
 

Коментари Напиши коментар

15

Христо Христов

преди 5 месеца

До МММАМЕНЦЕ/12

В цял ЕС всички субсидират енергийните мутри на управляващите, а сега и фармацевтичните.

14

АНОНИМ

преди 5 месеца

Браво! Така ще го начyкат на кухоглавите дано им уврат кухите крaтyни. В западните кочини ги клатят както си искат с тока от доста години. В България още не са почнали.

13

АМИ , ПРАВИЛНО!

преди 5 месеца

ВЕЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ПРОИЗВЕДЕ СОЛАРНА ЕНЕРГИЯ И ДА СИ ПОСТАВИ ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ПОКРИВА!
АЗ ВЕЧЕ ГО ПРАВЯ--КАКТО ГО ПРАВЯТ В ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ!

ДА МУ МИСЛЯТ ТИЯ ---КОИТО СА У ПАНЕЛКИТЕ У СОФЕТО....ХА,ХА,ХААААААААА
Е, НАЛИ СТАНАХА ВЕЧЕ С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ....ХА,ХА,ХААААААААААА