Снимка: БГНЕС
"Ваксината за COVID-19 вероятно ще дава дълготрайна защита, може и за цял живот", каза пред bTV проф. Пенка Петрова, директор на Инситута по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че ваксината няма противопоказания, тъй като клиничните тествания от трета фаза трябва да са направени и при рискови групи като бременни, малки деца, възрастни хора и хора с различни хронични заболявания. "Няма такива индикации засега и вероятно всички ще могат да се ваксинират", допълни Петрова. 
 
Директорът на Инситута по микробиология към БАН уточни, че първите, които ще получат ценния медикамент вероятно ще бъдат хората, които работят на първа линия - лекари, учители, хората в рисковите групи и тези с хронични заболявания.
Още по темата
 
Петрова е на мнение, че стаден имунитет може да има само и единствено с ваксина. "Преболедуването има много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Имунният отговор при някои пациенти довежда до много лоши последици", допълни тя. 
 
Петрова обясни, че ваксината ще ни защитава изцяло. "Принципът на действие на ваксината е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава", коментира тя. 
 
Относно скептицизма на много хора за бързото създаване на ваксината срещу COVID-19, проф. Петрова заяви, че ако препаратите бъдат одобрени и получат разрешение за поставяне от регулаторните органи, те ще бъдат напълно безопасни. 
 
Петрова каза, че страната ни трябва предварително да изготви ваксинационния план. "Особено за ваксини, които имат нужда от специално съхранение, подготовката трябва да е навреме. Трябва да се купи техника за съхранение, да се направи план за ваксиниране. Сигурно в София в началото хората ще бъдат ваксинирани на едно или две места, но вероятно в някакъм момент ще има организация и в цялата страна", обясни Петрова.

Коментари Напиши коментар

42

някой

преди 1 година

До: Гробокопач (номер 42)Е те сега светна ли ви лампичката каква беше целта на цялото това плашене по телевизията с тези реплики от филми на ужасите "Яко ще се мp.e!"?Целта беше да се наплаши и стресира цялото население на държавата, така щото всички накрая да изгарят от желание да бъдат ваксинирани!Еми, нема го майстора обаче! Който го е страх от мечки да не ходи в гората!

41

Силвия

преди 1 година

Теория на вероятностите - вероятно ще дава дълготрайна защита, няма странични ефекти ..... бла...бла ... Фаза 4 едва е започнала и никой не може да каже какви ще са страничните ефекти развиващи се във времето. Да не говорим, че досега не са направили ваксина за грип с дълготраен ефект. Истината е, че грипните антитела не се задържат дълго в организма - затова и ваксината се прави преди всеки сезон. С какво ваксината за Ковид е по-различна?

40

Гробокопач

преди 1 година

Бая пари вкараха едрите капиталисти във ваксините и яко облъчват населението за ваксинация;))) Даже са изкарали една профка, да ви каже, че е за цял живот, хахахаххааа. Нълз наете, при тези думи, че си предпазен завинаги, какво търчене за ваксиниране, ще падне? само от страхз а животецът кратък земен! А, какви пари ще се изкарат като печалба от изчерпването им като "топъл хляб", слаба ви е фантазията. Ваксината няма да върши работа, отсега да ви го кава. Защо? Защото Самор ще бъде променена;))))