Снимка: БГНЕС

През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина“. Това коментира президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев пред БНР.

Още по темата
Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта.

"Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа", каза Плевнелиев. 

По думите му самите лекари, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение.

Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване. Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите, посочи още той.

Според него, когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза  "кесията трябва да се развърже".

"Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се", смята Плевнелиев, според когото бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.

Коментари Напиши коментар

257

Гладен студент

преди 1 година

Извинение: Моят коментар от по-долу касае 245, а не 247. И да посоча че 247 е обективен!

256

Анонимен

преди 1 година

Скрий се бе плъх

255

OMG_Lucker

преди 1 година

Тоя *** освен коментатор по руските заплахи, по представянето на президента Радев, вече стана и специалист по коронавируса ли? Роската ще излезе всестранно развита личност, ей!