Снимка: БГНЕС

Затварянето този път ще удари по-фокусирано определени сектори, които няма да работят със заповедта на здравния министър.

Там проблемът ще бъде доста по-дълбок, каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Още по темата
Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма причина индустрията да отнесе моментален удар. Заводите работят, камионите се движат. Много по-осезаем според Ганев ще е ударът върху заведения, фитнес зали и други, които отново затвориха врати.

Икономистът нарече това "сериозно изпитание" и прогнозира, че най-вероятно ще наблюдаваме ръст на фалитите.

Безработицата още не е тръгнала нагоре с мащабите от март и април, но напливът в бюрата по труда би започнал още тази седмица, ако някой от директно засегнатите бизнеси е решил да освобождава работници заради втория локдаун, поясни Петър Ганев.

Относно мярката в подкрепа на бизнеса, изразяваща се в компенсация на част от оборота, той заяви: "Не мисля, че там е скрита голямата помощ за бизнеса".

Написахме бюджет, сякаш не идва нова вълна от ограничения, а бюджетът даде това, което беше обещано през последните четири години - вдигането на минималната заплата, на пенсиите, на заплатите на учителите, коментира още икономистът.

Той е категоричен, че голямата част от по-сериозния ръст на разходите не беше обвързана със самата пандемия и опасността от нов частичен локдаун. Именно затова според него правителството вече няма много гъвкавост, защото е използвало оръжията си.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" определи сегашните мерки като по-адекватни от мартенските. Ще има дни, за които помощта от 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск от затворени сектори няма да се изплаща, предупреди Григорова.

Сумите ще бъдат изплащани след одобрението и няма да важат за дните преди това, а одобренията ще се забавят, поясни тя. "Сумите по тези компенсации ще бъдат изплащани от момента на вземане на решението, тоест одобрение на тези заявления. Агенцията по заетостта работи с изключително нисък брой служители, поради което това одобрение ще се забави. /…/ Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени", каза Григорова.

Тя вижда риск в това, че работникът няма как да знае дали ще бъдат одобрени заявленията до Агенцията по заетостта, както и че няма гаранции дали работодателят ще придвижи документацията, след като работникът му предостави декларацията си за неплатения отпуск и посочи банковата си сметка.

Нормално е човек да не може да се ползва от няколко мерки, които покриват един и същи риск, допълни Григорова относно комбинацията от мерки, които работодателите могат да прилагат.

По-малко се коментира другата възможност за подкрепа, а тя е по-достъпна - месечната целева помощ за хората с деца до 14 години, които не могат да ходят на детска градина и училище, отбеляза Ваня Григорова. Тя апелира родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск или нямат право на обезщетение за безработица, да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase