По предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, е на Pfizer и това ще е преди Нова година, или непосредствено в началото на следващата година. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в присъствието на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, става ясно от видео във Facebook профила на министър-председателя.

Още по темата
Ангелов подчерта, че ваксината срещу коронавирус ще бъде безплатна и ще се поставя само доброволно.

"Създали сме необходимата логистика. Ще пристигнат 125 000 дози. Съвместно с доц. Кунчев в момента съставяме ваксинационния план", заяви Ангелов и посочи, че ваксинирането ще започне с най-рисковите групи.

"Освен работниците, които са на първа линия, нашите колеги медици, ще включим и възрастните хора от домовете. Трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигане на ваксината", допълни министърът.

"За радост излекуваните са повече от новите случаи. Вчера излекуваните са 815. За миналата седмица само за седем дни излекуваните са 12 070. По епидемиологичните справки като заболеваемост в настоящия момент София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1 000 случаи на 100 000. В тази група остават само 2 области: Габрово и Кюстендил", уточни здравният министър.

Според него може да има обнадеждаване по отношение на натиска, който се очаква върху здравната система. Ангелов посочи още, че на национално ниво нямаме недостиг на лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти. Същото се отнася и за медикамента "Ремдесивир".

Ангелов увери още, че парите за служителите на първа линия ще бъдат наредени днес и ще пристигнат по сметките на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase