Земеделският министър Десислава Танева определи изнесената от екоминистъра Емил Димитров като "безпочвени обвинения". По-рано той предупреди за възможна нова водна криза като тази в Перник, но този път в Бургас, както и за такава в земеделието.

Още по темата
Танева обясни, че като колеги с Димитров винаги са имали пряка комуникация, "понякога малко затруднена". Тя допълни, че в понеделник е говорила с него и след близо едночасов разговор е останала с впечатление, че имат обща визия, предаде БТА.

По отношение на твърдението за непредставени схеми на напоителни системи на язовири, директорът на "Напоителни системи" ме уверяваше, че още преди 20 дни са предоставени, посочи Танева.

"Кметът на Бургас се обади преди 3-4 седмици с молба за архивна проектна документация за друг язовир с тенденцията дали може да бъде ползван за питейна вода. Дойде негов строителен инженер, зам.-кмет, всичко налично бе предоставено", обясни тя.

Земеделският министър заяви, че за първи път чува за война между нейното министерство и МРРБ. "По принцип МЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече - има решение и доклад от оперативно заседание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система, е направено", подчерта Танева.

В началото на лятото Емил Димитров призоваваше през медиите във връзка със засушаването земеделските производители сами да си търсят собствени водоизточници за напояване, каза Танева. "След много комуникации с браншовите организации се постигна съгласие да бъдат инициирани промени. След това имаше обща експертна среща в МОСВ. Не бяха приети всички изменения. Всичко, което поискаха да отстраним, беше отстранено, с изключение на обема, който може да ползват по облекчен режим регистрирани земеделски стопани извън урбанизирани територии. Внесените промени от народни представители са произведени след няколкомесечни комуникации с неправителствените организации в сектора и след срещата в МОСВ", обясни земеделският министър.

По мярка от ПРСР ще бъдат рехабилитирани и пуснати в действие основни канали на стойност 50 млн. евро и ще се увеличи достъпът до площи, които могат да бъдат напоявани и до земеделски стопанства, които могат да бъдат включени, каза Танева.

По думите й във връзка с изготвянето на Националния план за възстановяване МЗХГ с подкрепа на браншовите организации предложи на Министерския съвет цялостна рехабилитация на държавната "Напоителни системи".

"Да, в тежко време сме, всеки преминава през изпитания, чувства може би недостатъчна грижа за себе си, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и трябва да говорим и работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото, каза още Танева.

От БСП няколко пъти настояха в пленарна зала да дойде премиерът Бойко Борисов и да даде обяснение по проблема с язовирите и комуникацията между министерствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase