Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от bTV. Според държавният глава основният проблем идва от липсата на реформи в здравеопазването, източването на здравната каса и липсата на адекватни действия срещу коронавируса през лятото.

Той определи като "пожарни" и "закъснели" противоепидемичните мерки и посочи, че те е трябва да имат и социални и икономически аспекти.

Още по темата
Освен това държавният глава определи Бюджет 2021 като разоряващ и неадекватен.

По думите му следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – "опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени".

Радев все пак подчерта, че никой държавен глава не е налагал вето на държавния бюджет, защото той е инструмент на правителството и той няма да стане първият български президент, наложил вето на държавния бюджет.

Държавният глава коментира и проваления опит за нова Конституция, като определи случилото се като опит на властта да спечели още няколко месеца и „те да правят изборите по техните правила“.

По правила трябва да дойде и зелената светлина от София към Скопие за македонското членство в ЕС.

"Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес – твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация", коментира още държавният глава.

Според него след "открит и спокоен разговор" всичко, наследено от Титовия режим, трябва да отпадне от македонска страна и така ще стане възможно България да позволи на Северна Македония да преговаря с ЕС.

Президентът присъства заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова на церемония по полагането на темелен камък на нов православен храм в София. Новостроящият се православен храм "Св. Пимен Зографски" е разположен в район "Изгрев" в столицата, а на церемонията присъства и кметът на района Делян Георгиев.

По думите на президента изграждането на храма е пример за взаимодействие между институциите.
 

Коментари Напиши коментар

440

ЧОВЕЧЕЦ

преди 1 година

До до 413 : ГРЕШНИ 15 000 ЛВ. НАРОДНИ ПАРИ , ДАДЕНИ НА ЕДИ БЕЗЛИЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАЩ ЧОВЕЧЕЦ.

439

Анонимен

преди 1 година

УРААААА

438

БРАВО НА СТРАТЕГА!!!

преди 1 година

ВСЕКИ УМЕН БЪЛГАРИН ЗНАЕШЕ, ЧЕ ТАЗЕ КОНСТИТУЦИЯ, НАПИСАНА НА КОЛЯНО, НЯМА СТОЙНОСТ, НО ТЯ БЕШЕ ЗАМИСЛЕНА МНОГО ДОБРЕ КАТО ЩИТ, И ИЗИГРА СВОЯТА ВЕЛИКОЛЕПНА РОЛЯ! БРАВО НА Г-Н БРИСОВ!!! ОТЛИЧНА СТРАТЕГИЯ!!! ТАКА УСПЯ ДА ЗАПАЗИ УПРАВЛЕНИЕТО СИ, СРЕЩУ КОЕТО СЕ НАДИГНАХА ПЛАТЕНИТЕ МЕТЕЖНИЦИ ! "ДРУГАРЯ" РАДЕВ МОЖЕ САМО ДА ЗАВИЖДА И ДА ВДИГА ЮМРУК! "ДРУГАРЮ РАДЕВ НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ МАКЕДОНСКИЯ ПРОБЛЕМ ДАТИРА ОТ ВРЕМЕТО НА ВАШИЯ ВОЖД Г. ДИМИТРОВ! ВОЖДА СЕ ОПИТА, ДОРИ ДА ИМ ИЗКОВЕ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК И ОЩЕ..