Дефицитът на България ще достигне до 12% от БВП, а не 5 на сто, както твърди правителството. Прогнозите са прекалено оптимистични. По-добре е очакванията за икономическия растеж догодина да бъдат нулеви. За 2022 г. този растеж да бъде не повече от 1%, за да може бюджетът да отговаря на реалността. Това коментира д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.
 
"Бюджет 2021 не разрешава належащите проблеми в нито един от нереформираните сектори, а по-скоро преследва вътрешнополитически цели, най-вече отпушване на напрежението сред домакинства и потребители. Ако погледнем целите, заложени в европейския бюджет, сред тях са насърчване на климатичната и цифрова трансформация, инвестиции във високотехнологични компании и т.н."
 
По думите на госта приоритетите на българския бюджет, насочени към здравеопазването, образованието и социалната политика могат да бъдат сведени до "наливане на вода в пясъка" 
 
"Парите не само ще изчезнат в един момент, а ще увеличат външния дълг на България с почти 50%, тъй като финансовата рамка е изградена върху остаряли икономически концепции от средата на миналия век.  Доказателство за това е яркото несъотвествие с европейските съвременни тенденции за програмиране на цели".
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Що не ходиш да се .....си гледаш стопанството?!

7

баба Ленче

преди 1 година

До Ех!: Хвала на такива работни и съвестни като тебе, баба. На вас разчитам аз.

6

баба Ленче

преди 1 година

Щели да изчезнат парити и да се генерира дълг поне 50%. Часай да видиш комунистите като вземат властта какво е чезнене на пари и какво е дълг... Дато има една приказка кон боб яде ли...