Снимка: flickr

Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията, които се налагат заради необходимостта от синхронизиране на законодателството в новите разпоредби на европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги.

Според приетите текстове Съветът за електронни медии ще контролира и платформите за споделяне на видеоклипове.

Създават се и възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, има и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

Засилва се и защитата срещу подбуждане към насилие, омраза и публични провокации, за извършване на терористични престъпления, за линейните услуги, видеото по заявка, платформите за споделяне на видео.

Текстовете предвиждат още постепенно да се повишава нивото на защита на хората с увреждания.

Крайният срок за прилагане на правилата на европейската директива, която налага промените в закона, изтече на 19 септември.

Заради това на 23 ноември Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания, включително България, за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии.

Европейските правила целят съобразяване на законодателството с новата действителност и повишават защитата на зрителите, особено на непълнолетните, като обвързват платформите с изискванията срещу речта на омразата и предполагат осигуряване на независимост на националните медийни регулатори.

Досега само Дания, Унгария, Холандия и Швеция са съобщили, че са въвели промените.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

СЕМ ще контролира потоците рушвет. Тия вместо да хванат за гушата телевизиите, че ни пробутват 30г филми при това забележете - без оригиналната звукова пътечка, а с озвучаване тип "баба гледа Изаура на 2 гласа" и всички стари/нови филми са еднакви. Това е ... Лудостта на медията ! Забрана на пускане на филми без оригиналната звукова пътечка !

9

Праведен

преди 1 месец

Тая СЕМ отдавна е за зкриване !

8

The Rock

преди 1 месец

Нещо, нищо не разбрах от дописката! Ще контролирате платформи за аудио и видео? Ама вие кои сте, че да контролирате??? А, за цензура по домейн ли говорите? Че как да стане? DNS ли ще контролирате?! Ама наистина нищо не разбрах! Ще филтрирате социални мрежи или ТОР? Абе, за чий плащаме на СЕМ ? Сериозно питам! Може ли аргументиран отговор!