Снимка: flickr

Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията, които се налагат заради необходимостта от синхронизиране на законодателството в новите разпоредби на европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги.

Според приетите текстове Съветът за електронни медии ще контролира и платформите за споделяне на видеоклипове.

Създават се и възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, има и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

Засилва се и защитата срещу подбуждане към насилие, омраза и публични провокации, за извършване на терористични престъпления, за линейните услуги, видеото по заявка, платформите за споделяне на видео.

Текстовете предвиждат още постепенно да се повишава нивото на защита на хората с увреждания.

Крайният срок за прилагане на правилата на европейската директива, която налага промените в закона, изтече на 19 септември.

Заради това на 23 ноември Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания, включително България, за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии.

Европейските правила целят съобразяване на законодателството с новата действителност и повишават защитата на зрителите, особено на непълнолетните, като обвързват платформите с изискванията срещу речта на омразата и предполагат осигуряване на независимост на националните медийни регулатори.

Досега само Дания, Унгария, Холандия и Швеция са съобщили, че са въвели промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase