Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ промени идеята на правителството от догодина да има детски надбавки за всички родители, депутатите днес решиха, че "богатите" ще ползват данъчни облекчения от следващата година.

Годишният облагаем доход на един от родителите ще се намалява с 4500 лв. за едно дете, с 9000 лв. за две деца и с 13 500 лв. за три и повече деца, предвиждат новите текстове.

Данъкът върху доходите е в размер на 10%, така че това означава, че дължимите налози от родителя ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца. Облекчението ще бъде ползвано еднократно.

Мярката обаче ще се усети от родителите чак през 2022 г., защото отчита данъчните декларации за 2021 г.

Сега облекчението за дете е само 20 лева, което е символично, припомни Искрен Веселинов от ОП.

Семействата с деца с официален доход до 510 лв. на месец на всеки от членовете си ще получават както детски надбавки, така и данъчно облекчение, ако родителите работят или са декларирали други облагаеми доходи пред НАП.

Ежемесечните детски и през следващата година ще се дават само на родителите с ниски доходи, като за едно дете сумата е 40 лв., за две деца е 90 лв., за три деца - 135 лв., за четири деца - 145 лв., а за всяко следващо дете - по 20 лв.

Коментари Напиши коментар

57

българин

преди 1 месец

неграмотни и некадърни журналисти, какво ви учат в училище да лъжете ли само?

56

hmmm

преди 1 месец

Докога в България ще е държавна политика стимулиране на раждаемост от определен етнос, съответно развитие на "професия" многодетна и необразована майка?

55

Богаташки

преди 1 месец

Богатия винаги ще намери далаверата. Ще пише всички доходи на фирмата, а себе си на минимална заплатка за да може да папка от всякъде.