Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектът за решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание не получи нужната подкрепа от депутатите, за да бъде приет.

Още по темата
Той беше внесен от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес.

За да бъде прието такова решение обаче е нужна подкрепата на 160 депутати.

От 212 гласували 111 от ГЕРБ и ОП бяха „За“, 93 от БСП, ДПС и независимите бяха „Против“, а 8-те от „Воля“ се въздържаха.

От БСП и ДПС реагираха остро на проекта за нова Конституция на ГЕРБ. Дебатът по проекта на решението продължи два часа и половина.

Крум Зарков коментира, че "конституционният кьорфишек явно цели да отклони вниманието от задълбочаващата се здравна, социална и икономическа криза".

"Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ, тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки", настоя той.

Социалистът Явор Божанков коментира, че проектът на Конституцията е бил политическа маневра заради протестите през лятото.

"Всеки юрист ви каза, че този проект не става, дори и Венецианската комисия. Кой е авторът на тази Конституция, кой я е написал и понеже никой не иска да си го признае го приемаме като колективен плод, а ако можеше да покажем на хората 10-годишното управление на ГЕРБ, това е този проект, то е вашата визитна картичка. Сега отново изпълнителната власт използва мнозинството в НС, но имената на министрите няма да стоят под този проект, те няма да носят отговорност, а вашите имена ще стоят под този срамен акт", обърна се той към управляващите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни позицията на движението, че няма да подкрепи проекта за Конституцията на ГЕРБ и няма да гласува за свикване на ВНС.

"Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", настоя той.

Според него предложеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността.

"Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в нормално и креативно политическо време, а този проект не отговаря на обществените нагласи и очаквания", отсече Карадайъ.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че идеите в новата Конституция са тези на протестиращите през лятото.

"Нашият проект събра най-вече исканията на протестиращите през лятото, едно от тези искания беше свикване на ВНС. Подминахме обидите, които бяха отправени към мнозинството, личните нападки и лансирахме идеите на протеста, това са идеите, които днес опозицията нарича диктатура", каза той.

Биков призна, че и в ГЕРБ имат забележки към много от тези идеи, но целта на проекта е да влезе дебатът в НС, а не да се води на улицата.

Той призова опозицията да е малко по-отворена за дебат. "Конституцията не е Библия, за да не може да се променя", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Съпартиецът му Красимир Ципов напомни, че действащата Конституция е претъпяла няколко промени основно в частта за съдебната власт.

Сега акцент в проекта на новия основен закон също е съдебната власт.

"Това е дебатът, който водим повече от пет години. Преди пет години, когато ВСС беше разделен на две колегии получихме препоръки от Венецианската комисия на Съвета на Европа", коментира той.

Той поиска от БСП да изложи своите виждания по въпроса, защото към момента няма ясно становище от левицата.

"Отправяте само критики, че този проект не става, че ще бъде прието от този парламент, но какво е вашето становище по проблемите", посочи Ципов.

Коментари Напиши коментар

138

Глупости

преди 4 месеца

НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ!
БКП/БСП И ДПС /ДС , ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗАХА СВОЯТА НЕПРИГОДНОСТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА!

ВМЕСТО ДА ПРИЕМАТ ОСТАВКАТА НА БОРИСОВ--ТЕ , СЕ УПЛАШИХА ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА НА УПРАВЛЕНИЕТО В ПАНДЕМИЧНАТА КРИЗА И ДА ПРОМЕНЯТ СИСТЕМАТА !
ЯСНО Е ВЕЧЕ , ЧЕ НА СТАРИТЕ ПАРТИЙНИ ФОРМАЦИИИ, ЧАЛГАРИТЕ ИМ И НЕКАДЪРНИТЕ ИМ ПСЕВДО-ЛИДЕРИ , НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА!
ВИДЯХМЕ ИМ СЕИРИТЕ

ТЕ СА БИТА КАРТА!

НИЕ ОТ ГЕРБ , ЩЕ ИЗГРАДИМ НОВАТА БЪЛГАРИЯ
САМО НИЕ -ЗНАЕМ МОЖЕМ

137

коментар

преди 4 месеца

Целта е постигната!

1. ГЕРБ показа съпричастност към онази част от протестиращите през

лятото, която искаше смяна на системата.

2. Стана пределно ясно, че БСП и ДПС и поддържащите ги НЕ ИСКАТ

ПРОМЯНА В СИСТЕМАТА!

Какво следва, справяне с пандемията и нова категорична победа на ГЕРБ,

а метежникът и Нинова отиват в забвение.

136

въпрос

преди 4 месеца

И сега мутрагенът от Банкя що не подава оставка, както беше обещал? За пореден път лъжи и циркаджийски номера от него! А през март месец 21 година, пак го изберете овце!