Снимка: Pixabay
"Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не са крайни". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ в Пловдив. Според нея страната е влязла в епидемичната крива и се е изкачила нагоре към много високо ниво на заболеваемост, защото не са се спазвали леките предпазни мерки като носене на маски и дистанция между хората. 
 
"Когато се носят правилно маските, предпазват от приемане на високи дози вирусен товар, а при поемане на малки дози дават антитела. Медицината, базирана на доказателства, не показва вредности от носене на лицеви предпазни средства", обясни проф. Стоилова.
 
Тя не смята, че мерките са закъснели, но посочи, че може би е трябвало да се въведат, когато бяха наложени в страните от Западна Европа.
Още по темата
 
"Масовото изследване с тестово има своето значение, но трябва политическо решение за това. След тестването следва една много важна стъпка на изолация и карантиниране. Тук вече много голямо значение има самосъзнанието на обществото, защото като си заразен, трябва да се изолираш. Това не знам как ще стане. Трябва да се набележат мерки, които са наложителни".
 
Проф. Йорданка Стоилова обясни, че има научни изследвания, че в училищата е трудно да се спазва необходимата дистанция от 2 метра между учениците. Това е и причината да смята, че там вирусът се разпространява, но подчерта, че е много крайно определението, че училищата са развъдник на заразата.
 
"Добра ваксина, приложена на голям процент от населението, може да създаде колективен имунитет. А не да хвърлим хората да се заразяват и да има неконтролиран епидемичен протест, това е недопустимо! Дори не е хуманно!", заяви проф. Стоилова.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 месец

Едно така и не разбрах,как решихте че училищата са най-заразното място,никъде другаде не се ходи,не се пазарува,не се излиза,учителите са заточени само в училищата,да бе да.Я се огледайте няма свободна частна къща или вила никъде за Нова Година,всичко е резервирано.Сбирки по 20 човека да празнуват.Няма лошо....ама говорим за мерки,всичко живо се е юрнало да пазарува от сега за празниците,и се опитвате да ни вмените че затварянето на училища,градини и ясли е панацеята,я пак:)

25

Анонимен

преди 1 месец

До затваряйте НО

Според теб, да дават на кой колкото пожелае, на юнашко доверие ли? Точно дискотеките и ресторантите масово крият доходи и плащат официално минимални заплати. Който се е хващал на работа при такива условия, да си бере дерта. Какво си се разплакал като вдовица за ...?

24

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 18

Разчитаме на късата памет на хората и незнанието на младите, а? Кажи нещо за убийствата и масовите гробове около 9-ти, за Белене и другите лагери, за възродителния процес? Да изреждам ли още? То бива безочие и лъжи ама чак толкова...