Огромно търсене на пчелен мед се регистрира тази година заради пандемията. На фона на това обаче има изключително нисък добив. Пред тази ситуация са изправени пчеларите от Благоевградско. Те отчитат почти нулева година и се опасяват, че произведения мед няма да стигне за нуждите на хората от региона.

Ковид пандемията в началото на пролетта удря пчеларството тежко.

"В нашата област по принцип е нулева година за меда. Не е медоносна годината, защото отначало пролетта имаше карантина, пчеларите не можеха да достигнат до пчелните семейства, където са особено на далечни разстояния и това попречи за отглеждането на пчелите", каза председателят на пчелараско сдружение "Акация" в Благоевград Венета Ифандиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя има около 60 пчелни семейства. Тази година, освен с липсата на мед, е трябвало да се бори и със смъртността при пчелите, която в последните години е все по-масова и необяснима. Притеснява се, че произведеният мед няма да стигне за нуждите на хората.

"Потреблението се увеличи и хората искат истински мед да купуват", допълни тя.

Противно на малкия добив, търсенето е огромно. И пчелари, и търговци отчитат небивал интерес към пчелните продукти, вероятно заради пандемията от коронавирус.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase