Снимка: БГНЕС

Ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове, е напълно непропорционално и необосновано. Това се чете в позиция на Българска асоциация на ритейл центровете (сдружение на търговските центрове в България), изпратена до Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и икономиката.

"Със съжаление отбелязваме, че нашето писмо от дата 23.11.2020 г. и негативните ефекти върху нашата дейност не са взети предвид при одобряване на новите мерки. Разочаровани сме също, че новите органичения не са съпътствани с никакви икономически мерки, които ще подпомогнат бизнеса", пишат в позицията от търговските центрове.

Още по темата
"Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центорве. Факт е, че предвид голямата квадратура на тези обекти те също биха могли да бъдат средище, което концентрира голям брой хора по едно и също време.

С оглед на това, че всички големи хипермаркети в страната продължават да функционират, следва единственият възможен извод, че  правителството счита, че те успяват  да установят противоепидемични  мерки съгласно изискванията на компетентните органи, успяват  да контролират изпълнението им и получават доверието на  правителството. Търговските центрове прилагат като минимум мерките, осигурени от хипермарките. Това  означава, че нашата дейност не  носи по-голям риск и гарантира  в същата степен здравето на  посетителите", се чете още в позицията.

От Българска асоциация на ритейл центровете отбелязват, че в рамките на последните месеци всички търговски центрове са били обект на десетки проверки от РЗИ и другите компетентни мерки по прилагане на противоепидемиологичните мерки. "В рамките на тези проверки ние винаги сме оказвали пълно съдействие. Трябва да се има предвид, че нито една от тези проверки не установи съществени нарушения от страна на търговските центрове", пишат в своята позиция търговските центрове.

Според тях спазването на мерките в малките квартални магазини е на ниво много по-ниско от това, което се осигурява в търговските центрове.

"За пореден път посочваме, че ние сме имплементирали в ежедневната си работа редица иновации, които гарантират обезпечаване на сигурността на посетителите ни – редовна дезинфекция на всички контактни повърхности, информационни табели, контролиран достъп до търговските центрове, осигурен от професионални охранители. На фона на всички усилия, които полагаме, новообявените мерки изглеждат абсурдни", смятат още търговците и продължават:

"Не на последно място, следва да се отбележи, че търговските центрове са едни от най-големите данъкоплатци и осигуряват хиляди работни места. С оглед на това, считаме, че беше редно преди да се одобрят подобни мерки да се иницират дискусии със заинтересованите лица и да се обсъдят с тях последиците, както и възможните варианти за намаляване на негативните ефекти. За съжаление всичките ни опити за срещи и комуникация с Вас до този момент не бяха взети предвид".

В писмото от търговските центрове изразяват надежда за промяна на мерките, свързани с работата на търговските центрове.

"В случай че все пак мерките обявени тази сутрин бъдат приложени на практика, считаме, че е необходимо незабавно да се обявят конкретни мерки за икономическа подкрепа, които ще бъдат на разположение на търговските центрове. Като минимум тези мерки следва да включват:

1.     Директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

2.     Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

3.     Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

4.     Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase