Снимка: БГНЕС

От 00:00 часа днес автобусните превозвачи прекратяват обществения превоз на пътници за 24 часа в знак на протест. Недоволството им е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа днес. Повече от 100 автобуса и 2000 таксиметрови автомобили ще блокират движението в центъра на София по обед на пл. „Александър Батенберг“.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново. Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“.

Още по темата

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им за връщане на отхвърлените текстове.

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи пред БНР.

В София протестът ще започне с шествие на автобуси и таксиметрови коли от три лъча, които в 10 часа ще се съберат на пл. „Александър Батенберг“.

Кирил Ризов от Съюз „Такси“ поясни: “Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от “Царица Йоана“ и “Панчо Владигеров“, от “Цариграско“, “7-ми километър“, и от “Ботевградско“, и от “Летоструй““.

Коментари Напиши коментар

26

кире

преди 3 месеца

Особено в малките населени места полицаите ги знаят тези даже и по егн . Но нищо не се прави по въпроса, а познайте ЗАЩО?

25

Таню

преди 3 месеца

Ау, познай кой от двата ме заболя за бак6Ите. Потни дeгeнeрaти с недосмукан фас и крива физиономия. От доста време не си "доставям" удоволствието да ги храня. Мизeрни са ми.
А на м/уградски рейс не съм се качвал с години - имам толкова други опции за къде по-удобен транспорт, че да вися като наказан няколко часа от т.А до т.В. Айде, мерси! Сполай ви на стачката!!!

24

Мутрафони

преди 3 месеца

без грам интелект. Ветото е поради инкриминирането на споделеното пътуване, а не заради опит да се легализират незаконните превози.

Да възкресяват ДАП и да се свършва с частните превозвачи.