Снимка: БГНЕС

От 3 грабежа само 1 се докладва в полицията. Това заяви старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Хората най-често посочват като причина недоверието в полицията и убеждението, че тя не може или няма да направи нищо. Според анализа на Центъра високите нива на престъпността в страната от близкото минало, медийното отразяване и опитът на жертвите са създали негативен образ на полицията. Често срещани са и нагласите, че ако престъплението не е сериозно, няма смисъл да се съобщава в полицията, пише "24 часа".

Данните от анализа на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за битовата престъпност показват обаче устойчив спад за последните 10 г. Това е свързано с подобрената икономическа среда, с демографската криза и по-специално намаляващият брой на младите мъже, които са най-активния криминален контингент. Спадът е най-сериозен в повечето райони на страната, но престъпността в Югоизточния остава сериозен проблем.

Делът на незаявените престъпления остава сериозен. Изследването показва, че 2/3 от анкетираните, които са били жертви на престъпления, не са заявили това в полицията.

Висок остава и делът на заявената, но нерегистрирана от полицията престъпност.

Анализирана е и ролята на телефон 112 за комуникацията между гражданите и МВР. 98% от запитаните в изследването са заявили, че биха използвали спешния телефон, а една трета вече са го направили. Най-често хората викат Бърза помощ - 64%. 24% от хората са търсили полиция и 6% пожарна.

От престъпленията, заявени на 112, най-много са тези за хулиганство - 47%, домашно насилие, което расте - 16% и само 3% за кражби с взлом например.

Данните показват, че по-образованите хора предпочитат да използват 112, а не да отидат на място в районното, докато при по-неграмотните е обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase