Снимка: БГНЕС

Доброволци влизат в болницата в Поморие, за да помагат на лекарския екип, който е на предела на силите си. Адвокат затвори кантората си и стана доброволец в отделението, а хотелиери и ресторантьори решиха да помагат на медицинските екипи като им осигуряват топъл обяд, съобщава Нова тв.

Всеотдайният медицински екип в Многопрофилната болница в Поморие и доброволец адвокат предизвикаха в хотелиери и ресторантьори от града жест на уважение и респект. С инициативата "Топъл и вкусен обяд", която е в знак на признателност за труда им, всеки ден ще бъде осигурявана храна за медиците от първа линия. Това разказва хотелиерът Георги Тръпков, който е научил че управителят на болницата д-р Караилиева вече месец живее в отделението.

Още по темата

"Това си го представете какво е, да не си легнеш на леглото, да не видиш хората около теб, да не общуваш с хора, с които имаш желание да общуваш. Това е велико нещо, аз лично трудно бих си представил за себе си такова нещо. Трябва да сме страшно признателни", заяви хотелиерът Георги Тръпков.  

Идеята на доброволческата инициатива към медиците всъщност тръгва от Велико Търново, но сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Поморие са убедени, че то може да заработи във всички градове.

"Това е съвсем доброволно, ще се редуваме в график до момента в който сме нужни на хората, които обслужват болните от COVID-19. Да почувстват, че има признателност към техния труд, че някой оценява това което те правят и че някой им е задължен за това. Ние сме им задължени", посочва той.

"Днес беше първия ден, беше толкова хубаво. Бяхме толкова изморени и светлинка дойде, донесоха ни триспетенно меню много вкусно, топло. Много е хубаво, много сме благодарни. На всички и за всичко", разказва Христина Атанасова - гл.сестра МБАЛ Поморие.

А на входа на COVID отделението на Многопрофилната болница в Поморие ни посреща загрижен санитар, който старателно ни подготвя да влезем само до изолирана приемна. Санитарят всъщност е адвокат Веселин Анестиев, който от две седмици е отменил служебните си ангажименти, за да облече защитното облекло като доброволец.

"Разбрах от медиите че има недостиг на човешкия ресурс по отношение на това заболяване и реших да дойда. Споделих със семейството си, подкрепиха ме всички, майка ми и дъщеря ми ги изпратих на семейната вила, която е наблизо", заяви адвокат Анестиев."Идвам сутринта, започвам с подготовка, дезинфекцирам стаята на лекарката, сестрата, след това влизам при болните, изчиствам подлоги, дезинфекцирам, водя болните по различни манипулации, местя легла, раздавам обяд", допълва той.

Адвокат Анестиев ще остане в отделението само месец, след което ще се върне към съдебните си дела. Сега обаче прекарва по 12 часа в отделението, а днес поздравява своята дъщеря рожденичка пак от тук.

"Дари, честит рожден ден тате! Да си жива и здрава!"

Въпреки че опитва да разведри с шеги медиците, юристът  работи с екип който е на предела на силите си. Това е д-р Женя Караилиева, която също на рождения си ден е в болницата. Лекарката не се е прибирала в дома си от 23 октомври.

"Тя от 20-30 дена не е виждала семейството си, дреме и спи тук по дивани и столове и рано или късно и казах че ще рухне, но не рухва. Държи", разказва адвокат Анестиев.  

Д-р Караилиева не се оплаква, продължава да се усмихва и окуражава всеки болен, а адвокат Анестиев вече е приела като част от екипа си.

Не се оплаква и уморената сестра Христина Атанасова, която приема отделението като свой втори дом.

"От 15 легла 15 заети, изписваме, приемаме, свободно легло нямаме. Почти не се прибирам. В понеделник като дойда се прибирам в събота вечерта. С близките - по телефона", посочва Христина Атанасова - гл.сестра МБАЛ Поморие.

От месец към COVID отделението на поморийската болница което бе почти пред затваряне се очаква да се включат още доброволци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase